Propunerea legislativă a fost respinsă cu 192 de voturi la 72.
„Tema protecția animalelor este una deosebit de importantă. Vă este cunoscut citatul din Gandhi care spunea că progresul moral al unei societăți se recunoaște prin felul în care sunt tratate femeile și animalele în acea societate. Tocmai pentru că și în țara noastră și în foarte multe alte locuri din lume se petrec scene de cruzime față de animale, și în mod special față de delfini, am inițiat acest proiect”, a spus, în plen, Remus Cernea.
El a explicat că delfinii au o inteligență deosebit de ridicată, unii dintre ei „acordându-și numele”, au un mod complex de comunicare prin zeci de mii de sunete distincte și salvează vieți omenești.
„India este prima țară care a recunoscut acest statut delfinilor, Curtea supremă a statului New York a recunoscut acest statut pentru cimpanzei, Curtea supremă din Argentina pentru urangutani. Criteriul este inteligența, faptul că aceste specii se recunosc în oglindă, ceea ce arată gradul de conștientizare a propriei identități deosebit de dezvoltate, pe care doar oamenii îl mai au”, a adăugat Cernea.
El a spus că știe că proiectul de lege nu va trece, principala problemă fiind de natură juridică, acest concept de persoane non umane nu se regăsește în Constituție și a anunțat că va depune un nou proiect de lege privind protecția delfinilor.
„Problematica aceasta a protecției animalelor este într-adevăr importantă pentru legislația noastră, avem nevoie de o lege care să confere mai multă protecție animalelor, e adevărat, dar forma în care a fost propusă această modificare lasă de dorit. Pe lângă, să zicem așa, fantasmagoria de declarare ca persoane non umane a unor mamifere, vreau să vă spun că și eu am acasă trei câini și un motan și sunt extrem de inteligenți și comunică între ei, de ce nu considerăm că pot să își pună și nume? Nu știm noi ce se întâmplă cu adevărat dincolo de acele schimburi de sunete dintre animale”, a replicat deputatul Daniel Iane.
Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.