Ce măsuri doresc antreprenorii să ia Guvernul. STUDIU

Ce măsuri doresc antreprenorii să ia Guvernul. STUDIU
Publicat: 14/05/2015, 13:29
Actualizat: 08/04/2019, 00:03

Aproape jumătate dintre antreprenori (45%) consideră că reducerea taxelor și acordarea de facilități fiscale reprezintă una dintre măsurile care ar susține dezvoltarea afacerilor pe termen scurt, alături de reducerea birocrației și simplificarea sistemului legislativ și a Codului Fiscal (15%), colaborarea public-privat (7%), acordarea de credite garantate de stat (8%), stabilitatea mediului fiscal (5%) și îmbunătățirea nivelului de educație antreprenorială/profesională, reiese din studiul EY „Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului românesc 2015”.

Studiul, ajuns la a treia ediție, măsoară percepțiile antreprenorilor români în privința a cinci piloni, respectiv accesul la finanțare, reglementarea și impozitarea, cultura antreprenorială, educația și sprijinul coordonat oferit de asociații specializate în susținerea antreprenoriatului. Pentru această ediție au fost chestionați aproape 370 de antreprenori și oameni de afaceri din România, în perioada 9 ianuarie – 24 februarie.

Douã treimi dintre antreprenori (65%) spun că măsurile fiscale adoptate de Guvern i-ar ajuta cel mai mult în dezvoltarea afacerilor, în condițiile în care jumătate dintre respondenți apreciază că mediul de reglementare și fiscale pentru antreprenori s-a deteriorat în ultimul an.

Puțin peste 10% dintre oamenii de afaceri ar consideră utilă și necesară dezvoltarea unei agenții guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerințelor fiscale.

Antreprenorii s-au arătat nemulțumiți în privința accesului la finanțare, 82% dintre aceștia spunând că este încă dificil sau foarte dificil, însă percepția s-a îmbunătățit ușor față de ediția precedentă, de la 88%.

Dacă la ediția de anul trecut aproape jumătate dintre antreprenori apreciau că accesul la finanțare s-a deteriorat, în acest an răspunsurile antreprenorilor s-au echilibrat, astfel că 32% dintre respondenți spun că accesul la finanțare s-a deteriorat în ultimul an, 30% cred ca s-a îmbunătățit, în timp ce alți 30% consideră ca nu s-au modificat condițiile de obținere de finanțare.

„Această echilibrare a răspunsurilor indică de fapt o îmbunătățire a percepției accesului la finanțare: dacă în 2014 doar 16% dintre respondenți considerau că accesul la finanțare s-a îmbunătățit, în 2015 procentul celor care cred acest lucru aproape s-a dublat, ajungând la 30%”, se spune în studiu.

Guvernul poate ajuta antreprenorii să aibă acces la finanțare prin acordarea de facilități fiscale pentru investițiile în companii mici (26%), garanții pentru credite (20%), impozitarea redusă asupra câștigurilor de capital (18%) sau cu fonduri pentru scheme de finanțare (13%).

Legea business angels, recent adoptată, poate fi o soluție pentru unele dintre aceste cerințe, întrucât acordă diverse facilități fiscale contra investiției făcute. Actul nrmativ prevede că un investitor persoană fizică poate contribui cu minim 3.000 de euro și maxim 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani și pe veniturile din diferența prețului pe părțile sociale deținute atunci când va ieși din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobândirea participației.

Studiul EY relevă că incubatoarele și acceleratoarele de afaceri vor sprijini cel mai mult dezvoltarea antreprenorială, în opinia a 23% dintre respondenți, urmate de programe guvernamentale pentru start-up-uri și antreprenori (19%), programe specifice de training pentru industrii (12%) și programe de mentorat (12%).

Antreprenorii își doresc programe dedicate în universități, 56% considerând că astfel de programe ar îmbunătăți percepția tinerilor asupra antreprenoriatului ca alegere de carieră.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”