Prima pagină » Economic » Cine va conduce Asociația Română a Băncilor în locul lui Radu Grațian Ghețea

Cine va conduce Asociația Română a Băncilor în locul lui Radu Grațian Ghețea

Cine va conduce Asociația Română a Băncilor în locul lui Radu Grațian Ghețea
Președintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu (foto), va prelua conducerea Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), după ce a expirat mandatul lui Radu Grațian Ghețea, aflat de 15 ani la șefia organizației, acesta fiind numit președinte de onoare al asociației, potrivit Adunării Generale.

„Vicepreședintele Consiliului Director va fi desemnat de membrii Consiliului în prima ședință. Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani”, se arată într-un comunicat al asociației.

Totodată, au fost aleși în caliatate de membri ai consiliului Cătălin Pârvu (directorul general al Piraeus Bank), Gabriela-Ștefania Gavrilescu (director general adjunct al BRD) și Luminița Delia Runcan (director general adjunct al Băncii Transilvania, divizia de risc).

Laurențiu Gabriel Mitrache, Mirela Bordea și Cornel Theodor Stănescu își continuă mandatele de membri.

Ghețea a făcut parte din conducerea ARB 17 ani, dintre care 15 ani a ocupat poziția de președinte. Conducerea executivă este asigurată în continuare de Florin Dănescu.

Radu Ghețea (foto) va pleca și de la conducerea CEC Bank, unde Ministerul Finanțelor l-a propus ca președinte – director general pe Enache Jiru, șeful Trezoreriei. Până la aprobarea schimbărilor de la banca de stat, Ghețea își va continua însă activitatea în aceeași funcție.

Constituită în mai 1991 ca asociație profesională, Asociația Română a Băncilor are în prezent 39 de membri, instituții de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale și reprezentanțe ale unor bănci străine.

ARB este membră a Federației Bancare Europene din 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene și face parte din 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 23 de comisii tehnice ale asociației.

Citește și