Transgaz va solicita în iulie finanțare din partea Uniunii Europene, pentru susținerea proiectului de 560 de milioane de euro numit BRUA, care va conecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, a afirmat Văduva într-un interviu acordat Bloomberg.
Dacă fondurile UE vor fi aprobate, Transgaz va trebui să acopere jumătate din costul proiectului din resurse proprii.
„În cazul în care va fi aprobată cofinanțarea europeană, atunci va trebui probabil să pregătim propria finanțare, cu 12 luni înainte de construcție, așa că am putea emite obligațiuni în toamnă, pentru a folosi banii în martie”, a arătat Văduva.
Transgaz ar extinde ulterior conducta de gaze până la Marea Neagră, costul proiectului urmând să crească astfel la 1,1 miliarde de euro, a precizat Văduva.
România anticipează că activitățile de explorare din Marea Neagră ale Exxon Mobil și OMV Petrom ar putea duce la descoperirea unor noi rezerve de gaze.
Gazoductul BRUA, cu o lungime de 550 de kilometri, ar conecta orașul Giurgiu de localitatea Csanadpalota din Ungaria și ar trebui să fie finalizat în 2019. Tronsonul până la Marea Neagră ar adăuga alți 300 de kilometri la conductă.
Transgaz urmează să solicite acordul acționarilor, a doua oară în acest an, pentru vânzarea de obligațiuni, la o adunare din 15 iunie, după ce Ministerul Economiei, principalul acționar al companiei, a respins planul inițial pe 28 aprilie, solicitând o analiza mai aprofundată, a spus șeful Transgaz.
Ministerul Economiei deține 58,51% din acțiunile Transgaz.