Un grup al protestatarilor a prezentat mai multe scenete în care personaje precum președintele Klauss Iohannis, reprezentanții Holzindustrie Schweighofer, autoritățile statului român și activiștii de mediu spun povestea defrișărilor pădurilor românești.
Într-una dintre scenete a fost sugerată „prietenia” dintre Iohannis și cei de la Holzindustrie Schweighofer, care plătesc bani buni pentru a exporta lemn din România, o parte recoltat ilegal, după cum se arată într-un documentar ce circulă pe Internet.
O altă scenetă a înfățișat copacii tăiați de un lucrător forestier al firmei austriece, înarmat cu un topor de carton, în timp ce oficialul aceleiași firme dădea bani funcționarului statului român. În scena se afla și un activist de mediu care se opunea tăierilor.
„Soția mea e din Sebeș. În Sebeș nu poți respira din cauza formaldehidei, din cauza poluării. Vreau să îmi cresc copiii într-o țară curată, într-o țară în care pot să îi duc în excursii în păduri. E simplu, e cât se poate de simplu. Nu le mai tăiați!”, a declarat unul dintre protestatari.
„Încet-încet vom rămâne fără pădure, iar ei își îngrașă foarte mult conturile din bancă. Acest lucru trebuie să înceteze. Am observat că în foarte multe cazuri ambasadorii funcționează ca un agent de lobby”, a spus și Tudor Brădățan, de la Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca, prezent la evenimentul din capitala Marii Britanii.
„Bulgaria a sistat exportul de lemn pentru trei luni, dacă bulgarii au reușit să facă asta, putem să o facem și noi. Ne dorim să se sisteze exportul de lemn ca să vedem câtă pădure mai avem de tăiat, de asemenea, considerăm că acele cote de 30% din fiecare specie de copac sunt mult prea mari, sunt cele mai importante amendamente”, a declarat organizatorul protestului, Oana Cotiușcă, reprezentant al Environmental & Social Change, conform ziarulromanesc.net.