„Pacientul este în stare gravă, dar stabilă. I-a fost făcută traheostomie, este internat în Secția de Terapie Intensivă”, au spus sursele citate.
Traheostomia se face pacientului aflat în stare critică, ventilat mecanic mai mult de o săptămână, iar cazul lui Gabriel Cotabiță, intervenția la care a fost supus îi va proteja și coardele vocale, au explicat specialiștii.
Intervenția este trecută în protocoalele terapeutice și se folosește în orice caz în care pacientul urmează să stea o perioadă mai îndelungată conectat la aparate. Traheostoma se montează pentru a proteja traheea, coardele vocale, dar și pentru a elimina secrețiile și se montează la șapte-zece zile după ce pacientul a fost intubat, au precizat sursele citate.
Gabriel Cotabiță este internat din 8 mai în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, fiind ventilat mecanic, după ce a fost găsit în stop cardio-respirator. Cântărețul este îngrijit de o echipă multidisciplinară complexă care îl evaluează permanent, în funcție de starea acestuia fiind luate în discuție alte posibile investigații și intervenții.
Investigațiile complexe indicau, în 11 mai, drept cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator suferit de Cotabiță o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecțiuni cardio-vasculare preexistente. Reprezentanții Spitalului de Urgență Floreasca arătau atunci că sunt „excluse infarctul miocardic acut, embolia pulmonară și accidentul vascular cerebral”.
Un examen RMN efectual în 12 mai a pus în evidență prezența unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severă de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scăzut debitul sanguin cerebral și implicit oxigenarea creierului a fost precară. De aceea se vorbește despre „leziuni cerebrale greu cuantificabile, în acest moment”, spuneau surse medicale.
De când a fost internat, preotul spitalului a oficiat mai multe slujbe pentru sănătatea artistului, atât singur, cât și în prezența prietenilor sau familiei cântărețului. Preotul nu a fost în salonul unde este internat Gabriel Cotabiță, fiind într-o secție cu multe restricții.
Gabriel Cotabiță, care s-a născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova, este cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, prezentator, producător muzical și de televiziune. De asemenea, este solistul formației VH2 și a fost membru al cunoscutului grup rock Holograf, în anii 1980. Împreună cu Holograf a lansat, în anul 1984, albumul „Holograf 1”.
Cotabiță a jucat în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis, muzica fiind semnată de George Grigoriu și Ionel Tudor. De asemenea, figurează pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, de Anghel Mora, muzica fiind compusă de Adrian Enescu.
De-a lungul carierei, Gabriel Cotabiță a lansat mai multe albume, printre care „Formații rock 5” (cu formația Redivivus, album colectiv), „Holograf 1” (cu formația Holograf), „Noapte albastră”, „Noi rămânem oameni”, „Prima iubire și ultima”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” (cu Marina Florea), „Prizoner”, „Viața e un cazino”, „Greatest Hits” (cu formația VH2), „Dacă n-ai iubi” (cu formația VH2), „Fărâme de tandrețe”, „2” (cu formația VH2) și „25 de ani de nopți albastre – Best of Gabriel Cotabiță”.