Prima pagină » Știri » De cine va fi condusă comisia care se ocupă de aeronava oficială pentru demnitari

De cine va fi condusă comisia care se ocupă de aeronava oficială pentru demnitari

De cine va fi condusă comisia care se ocupă de aeronava oficială pentru demnitari
Comisia interministerală care se ocupă de asigurarea unei aeronave oficiale pentru demnitari nu va mai fi condusă de șeful Cancelariei premierului, ci de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, în baza unei decizii a premierului Victor Ponta.

Guvernul discută cu Președinția și Serviciul de Protecție și Pază pentru asigurarea unei aeronave oficiale destinate demnitarilor și va lua o decizie, a declarat premierul Victor Ponta în urmă cu o săptămână, spunând însă că nu știe dacă procedurile pentru asigurarea unui astfel de avion pot fi încheiate în acest an.

„Vom lua o decizie în funcie de aceste discuții. Procedurile durează”, a adăugat Ponta, precizând că va fi format un grup comun de lucru în acest sens.

El a amintit că, în anii anteriori, s-a considerat că este nevoie ca președintele, premierul și președinți celor două camere ale Parlamentului să folosească o aeronavă oficială, dar că fostul președinte Traian Băsescu s-a opus, probabil „din populism sau pentru că i se termina madatul și nu mai beneficia”.

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a dispus constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu Guvernul italian achiziționarea unei aeronave pentru demnitari, după ce oficialii Guvernului au arătat că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are aeronavă oficială, iar Executivul de la București trebuie să închirieze o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom, ceea ce ridică foarte mult costul deplasărilor.

Pe fondul discuțiilor legate de costuri, președintele Traian Băsescu declara în acel an că nu va mai utiliza aeronava pusă la dispoziție de Tarom pentru vizitele sale externe și că, atunci când va avea nevoie de un avion, va închiria în regim charter de la o companie străină, iar premierul Victor Ponta a folosit atunci în unele deplasări curse de linie sau aeronava militară Spartan.

Guvernul aprobase, prin ordonanță de urgență, achiziționarea unei aeronave cu 12 locuri pentru înalți demnitari, suma totală necesară achiziționării în leasing a aeronavei ridicându-se la 56 de milioane de euro.

În primăvara anului trecut, Guvernul a sistat însă negocierile cu Executivul italian pentru achiziționarea aeronavei destinate demnitarilor, începînd discuții cu Tarom pentru cumpărarea unui avion tip Airbus 318.

Șeful Cancelariei actualului președinte, Klaus Iohannis, a declarat revent presei că nu există nici în prezent o aeronavă oficială pentru deplasările președintelui și că Președinția a transmis Guvernului un memorandum pentru rezolvarea problemei.

Citește și