Gheorghe Copos, „stăruitor în muncă” după gratii. Motivele care au stat la baza eliberării omului de afaceri

Gheorghe Copos, stăruitor în muncă după gratii. Motivele care au stat la baza eliberării omului de afaceri
Publicat: 20/05/2015, 18:10
Actualizat: 19/07/2016, 09:30

„Fracția de pedeapsă executată trebuie să fie de 1/3, în cazul condamnaților trecuți de vârsta de 60 de ani, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiții preăzute la art. 59 alin. 1 C.p. (1968). Raportând aceste criterii legale la situația contestatorului condamnat (Gheorghe Copos – n.red.) și analizând actele aflate la dosarul cauzei, instanța apreciază că prin executarea fracției obligatorii de pedeapsă, având un total de 602 zile câștigate și executate (la data pronunțării prezentei hotărâri), contestatorul condamnat a dobândit vocație la acordarea beneficiului liberării condiționate”, motivează judecătorii sentința de liberare condiționată a lui Copos.

Conform documentului citat, Judecătoria Sectorului 4 care a analizat și respins, în primă instanță, cererea de liberare condiționată a lui Copos au invocat perioada în care s-a desfășurat activitatea infracțională, respectiv 1998-2005, și consecințele grave asupra bugetului statului. Totuși, arată Tribunalul București, aceste criterii au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei din dosarele Loteria I și cel al transferurilor de jucărori, iar acestea nu pot fi motive de respingere a cererii de liberare condiționată.

„Într-adevăr în ceea ce privește zilele câștigate ca urmare a muncii prestate, respectiv 52 de zile ca urmare a muncii prestate și 150 zile ca urmare a lucrărilor științifice realizate: 1. Tășnadul Medieval (11 august 2014), 2. Alianțe Matrimoniale în politica Principilor Români (06 octombrie 2014), 3. Franciza vs. Managment în Industria Hoteliera (17 noiembrie 2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (02 decembrie 2014), 5. Turismul European Valabil și Provocările lui (12 ianuarie 2015) instanța de control judiciar constată faptul că prima instanță, deși a exprimat rețineri cu privire la efortul intelectual real depus și la impulsul ce a guvernat intimatul condamnat în realizarea lucrărilor anterior menționate, le-a avut în vedere în stabilirea numărului de zile executate, reținând că intimatul condamnat a executat la data pronunțării soluției 561 de zile. În aceste condiții, acestea reprezintă, în acest moment procesual, un drept câștigat al contestatorului intimat”, explică judecătorii Tribunalului București.

George Copos a fost eliberat condiționat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul București, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanței s-a numărat și faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărți.

La ieșirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viața sa și că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialiști în domeniu.

George Copos avea de executat patru ani de închisoare, după ce Tribunalul București a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele „Loteria I” și cel privind transferurile de jucători.

În 25 august 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Loteria I”. În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

În primul dintre dosare, Copos era acuzat că a făcut afaceri „profitabile” cu Loteria Română, în urma cărora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu și-a plătit obligațiile fiscale, el ascunzând faptul că deține 38 de spații comerciale, prin așa-zisa vânzare a acestora către Compania Națională Loteria Română.

În cel de-al doilea dintre dosarele în care a fost condamnat la închisoare cu executare, în 4 martie 2014, George Copos a fost găsit vinovat de implicarea în efectuarea de tranzacții ilegale în cazul transferurilor unor fotbaliști către cluburi din străinătate. Alături de ceilalți oameni de fotbal implicați în acest caz – Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Copos mai are un dosar, cunoscut ca „Loteria II”, în care este judecat pentru manipularea pieței de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri și folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, de instrumente financiare la care aceste informații se referă. Cauza se află în judecare la Tribunalul București, următorul termen fiind stabilit în 10 aprilie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal