Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al cărei teritoriu este parțial controlat de un guvern separatist susținut de Moscova.
Relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au deteriorat după înlăturarea de la putere, în februarie 2014, a președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul acuză de asemenea Moscova că îi susține cu armament și trupe pe separatiștii din estul Ucrainei.
Îndepărtându-se de Rusia, Ucraina a căutat tot mai mult asistență din partea NATO, o organizație la care actualul Guvern de la Kiev speră să adere la un moment dat.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granița cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia și deocamdată nu se întrevede nicio soluție.
„După cum se prezintă situația, trebuie să ne gândim și să găsim o soluție. Nu ar trebui să renunțăm la Transnistria și Moldova”, a declarat Vladimir Komoedov, președintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenției de presă Interfax.
El a adăugat însă că Rusia nu va lua măsuri de retorsiune pentru moment.
Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de Guvernele rus și ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 și ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.
Verhovna Rada a anulat de asemenea acordurile dintre Guvernele ucrainean și rus privind organizarea transporturilor militare interstatale și a plăților aferente, privind cooperarea în domeniul spionajului militar și privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.