În prezent Guvernul României negociază cu mai multe companii farmaceutice reducerea prețului pentru o serie de noi medicamente care vindecă hepatita C, scrie HotNews.
Vedeți mai jos un tabel care compară prețurile de catalog din România, cu cele din alte țări și menționează și prețurile negociate de autorități și producătorii farma acolo unde ele sunt disponibile.
Foto: Hot News
În urmă cu patru ani, compania americana Pharmasset din Princeton anunța rezultate excepționale pentru un nou medicament creat pentru a vindeca Hepatica C, o boală incurabilă până atunci.
Astfel, hepatita C, o boală rareori identificată în stadiu timpuriu și care evoluează invariabil spre ciroză și cancer hepatic, devenea brusc una vindecabilă. Fusese descoperită o nouă clasă de medicamente, numite antivirale directe. La sfârșitul lui 2013, primul medicament din această clasă, Sofosbuvir, era aprobat pe piața americană și a Uniunii Europene.
Au urmat aprobări pentru alte medicamente similare care, combinate între ele, oferă rate impresionante de vindecare a hepatitei C. Producătorii sunt patru dintre cei mai mari jucatori internaționali pe piața farmaceutica. Ei dețin patentul pentru aceste medicamente până în 2025.
O cură cu aceste combinații de medicamente vindecă bolnavul după 12 săptămâni. Prețul inițial oferit de producători în Statele Unite a fost de 75.000 de euro pentru fiecare pacient, adică 1.000 de euro pilula.
Costul minim de producție pentru o cură completă de 12 saptamani este de 90 de euro pentru Sofosbuvir și 115 – 240 de euro pentru Simeprevir, conform calculelor unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în februarie 2015. Așadar, medicamentele se vând cu de 200 până la de 500 de ori mai mult decât prețul de producție.