Eva Șimion, redactorul-șef al Foii Românești, publicația comunității românești din Ungaria, atrage atenția, într-un editorial publicat zilele trecute, asupra mentalității unora dintre profesorii de limba română din țara vecină cu privire la România. Spre deosebire de alți profesori de limbi străine din țara guvernată de Viktor Orban, dascălii care predau limba română în Ungaria au o părere foarte proastă despre țara noastră, pe care o dau mai departe elevilor lor.
„Avem, din păcate, profesori de română, care în România văd numai o țară plină de oameni săraci și de țigani cerșetori, iar când ajung totuși să plece cu copiii în țara vecină se duc în „Erdély”, unde poți vorbi și ungurește, pentru că românii sunt un popor tolerant și învață limba celor cu care trăiesc împreună, fie ei unguri sau șvabi”, scrie Șimion.
Așa se explică, spune ea, „că numeroși copii și tineri de-ai noștri ajungând, de exemplu, în tabere din România, la mare, pe gratis, nu vor nici în ruptul capului să răspundă în limba română, se poartă cu aroganța tipic ungurească în fața altor tineri români din Moldova, Ucraina sau Serbia”.
Din cauza gândirii unora dintre profesorii lor, spune autoarea articolului citat, viitorul comunității românești din Ungaria este periclitat: „Acest profesor este exact ca mărul putred într-un sac cu mere sănătoase. Dacă nu e eliminat în timp, atrage după sine stricăciune și mult rău”, avertizează Eva Șimion.
Cu toate că nu poate fi cunoscut numărul exact al românilor din Ungaria, recensământul din 2011 dădea comunitatea românească din această țară ca fiind de peste 35.000 de persoane.