Membru al CSM propune ca președintele Klaus Iohannis să medieze ședința de plen în cazul implicării SRI în justiție

Membru al CSM propune ca președintele Klaus Iohannis să medieze ședința de plen în cazul implicării SRI în justiție
Publicat: 26/05/2015, 14:36
Actualizat: 04/08/2015, 22:00

Membrul CSM a făcut această propunere în contextul în care s-a discutat cererea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților din România și Asociației Procurorilor din România de sesizare a Inspecției Judiciare, pentru a se face verificări în legătură cu posibila afectare a independenței justiției și magistraților de către SRI.

Horațius Dumbravă a cerut acest lucru în baza articolului 133 alineatul 6 și al articolului 80 din Constituție. Primul text de lege arată că „Președintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă”, iar cel de-al doilea stabilește că „Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării” și că „Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”.

Membrii CSM urmează să decidă dacă îl vor invita pe șeful statului să medieze o astfel de întrunire.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut, în 18 mai, Consiliului Superior al Magistraturii să apere indepența justiției și a magistraților în fața suspiciunii că SRI se implică în actul de justiție, conform unui comunicat de presă al UNJR.

Potrivit sursei citate, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat „Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și, implicit, corectitudinea actului de justiție”.

Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanțele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, și că „în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Asemenea afirmații sunt de o gravitate fără precedent și aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților”, se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Conform legii, CSM „are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”.

UNJR a precizat în scrisoare că într-o situație similară, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, în 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluție în care a subliniat ca „astfel de interferențe au ca efect intimidarea și pierderea credibilității magistraților”.

„Considerarea instanțelor de judecată ca fiind ‘câmp tactic’ al SRI, precum și acceptarea prezenței Serviciului în acest ‘câmp tactic’ până la soluționarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilității ca aceasta instituție să acționeze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător. O astfel de premiză reprezintă un atentat grav la adresa independenței justiției, ce nu poate fi acceptat nici măcar la nivel de aparență ori suspiciune”, se spune în scrisoare.

De asemenea, UNJR reclamă că în interviul respectiv generalul Dumitru Dumbravă a afirmat că „maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori (…) și judecători”.

„Această exprimare denotă pur și simplu o neînțelegere a noțiunii de independență a justiției. (…) Astfel de declarații venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparența unei lipse de independență din partea magistraților, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru ‘a apăra independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informații este implicat și influențează actul de justiție dincolo de limitele legii”, afirmă judecătorii în scrisoare.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în cadrul ședinței de plen din 13 mai, sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofițeri acoperiți din rândul judecătorilor și procurorilor, potrivit reprezentanților CSM.

Reprezentanții CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofițerii sub acoperire care activează în magistratură.

Decizia CSM a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut CSM să facă verificări și să îi elimine pe eventualii ofițeri acoperiți din magistratură și, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informații.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Ordin de la UE. Devine interzis în România. Măsura se aplică în toate statele membre
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu