Prima pagină » Știri » Fostul primar al Ploieștiului a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție

Fostul primar al Ploieștiului a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție

Fostul primar al Ploieștiului a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție
Bădescu este acuzat de fapte de corupție comise atât în mandatul de primar cât și anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploiești, în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012.

Procurorii DNA Ploiești au dispus trimiterea în judecată a lui Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești, arestat preventiv de la începutul lunii martie, într-un dosar în care este acuzat de finanțarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploiești cu fonduri de la bugetul local.

Bădescu este acuzat de fapte de corupție comise atât în mandatul de primar cât și anterior alegerii sale în fruntea Primăriei Ploiești, în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012.

Astfel, Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracțiuni de luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale) și două infracțiuni de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În același dosar au fost trimise în judecată două angajate ale Primăriei Ploiești, respectiv secretara municipiului Ploiești, Oana Cristian Iacob, și șefa Direcției juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, iar în 28 iunie același an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 de lei, în trei tranșe către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

„Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menționată, precum și obținerea de către Asociația Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare”, susține DNA.

Conform anchetatorilor, Bădescu i-a cerut unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, un comision de zece la sută din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. Petrolul” Ploiești, respectiv 300.000 de euro.

Totodată, fostul edil a pretins și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului.

Plățile făcute din bugetul local al municipiului Ploiești către Asociația „Lupii Galbeni”, care reprezenta interesele clubului de fotbal ploieștean, au fost făcute cu sprijinul secretarului municipiului Ploiești, Oana Iacob, care a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale.

Alocarea banilor s-a făcut prin vot al Consiliului Local Ploiești, în condițiile în care rapoartele de specialitate prin care au fost propuse CL au fost semnate de șefa Direcției Juridice, Iulia Alexandru, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Ulterior Iulia Alexandru „a semnat și documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 de lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploiești Asociației Comunitare, precum și la obținerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în același cuantum”, arată DNA într-un comunicat transmis marți

Denunțătorul lui Iulian Bădescu în acest caz este patronul clubului de fotbal Petrolul Ploiești, Daniel Capră, iar dosarul a pornit de la o sesizare făcută la DNA de către o fostă directoare din primărie, care a fost concediată pe motiv că a refuzat să semneze unele documente pe care ea le-a considerat ilegale, susțin surse judiciare.

În același dosar, Iulian Bădescu este acuzat și de fapte de corupție comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 – 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator și ulterior primar „în mod repetat, a desfășurat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv”.

Concret, procurorii îl acuză pe Bădescu de faptul că a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziționat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploiești și a achiziționat în mod direct produse alimentare și de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploiești.

Anchetatorii spun, de asemenea, că pentru campania electorală pentru alegerile locale din 2012 Iulian Bădescu, care era președinte al organizației municipale PSD Ploiești, a pretins și primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse și servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii către alegători.

„În schimbul acestor bunuri și servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri că, după câștigarea portofoliului de primar, va încredința societății comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcții pe raza municipiului Ploiești, finanțate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a și realizat”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai spun că pentru campania electorală din vara lui 2012 Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecționeze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucăți în valoare de 7.432 lei, iar după ce a fost ales primar, în anul 2013, Iulian Bădescu a pretins și primit de la același om de afaceri, foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 de lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuința pe care primarul o avea în Ploiești, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuție lucrări finanțate de la bugetul primăriei.

În acest dosar anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați, în condițiile în care Primăria Ploiești și Consiliul Local s-au constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.000.000 de lei.

Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iulian Bădescu a fost senator în mandatul 2008-2012. El a fost ales în Parlament după ce a candidat din partea PDL, formațiune politică în care s-a înscris cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.

La jumătatea mandatului de parlamentar, Bădescu a demisionat din PDL și s-a înscris în PSD, formațiune din partea căreia a candidat și a câștigat mandatul de primar al Ploieștiului la alegerile locale din vara anului 2012.

În 3 martie, Iulian Bădescu a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul finanțării echipei de fotbal Petrolul Ploiești cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. În 10 martie, Bădescu și-a dat demisia din funcția de primar al Ploieștiului și din funcțiile deținute în PSD, renunțând și la calitatea de membru al acestei formațiuni politice. Iulian Bădescu era președintele organizației municipale a PSD Ploiești.

Gruparea Petrolul Ploiești traversează o criză financiară de la sfârșitul anului trecut, acționarii Daniel și Nicolae Capră precum și directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzați de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

În 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societății care administrează clubul Petrolul Ploiești de deschidere a procedurii generale a insolvenței, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Acționarii Petrolul Ploiești, Daniel și Nicolae Capră, și directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimiși în judecată în decembrie 2014 sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt în arest preventiv. Ei au fost plasațí în mai multe rânduri în arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, însă de fiecare dată procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploiești a mențínut arestul preventiv.

Autor

Citește și