Programul „Prima Casă” a fost modificat. Ce trebuie să știe cei care vor să-și cumpere o locuință

Programul Prima Casă a fost modificat. Ce trebuie să știe cei care vor să-și cumpere o locuință
Publicat: 28/05/2015, 11:04
Actualizat: 04/08/2015, 19:05

Guvernul a modificat și completat, miercuri, normele de implementare a Programului „Prima casă”, referitor la posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuință mai mică la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafață, posibilitate introdusă la începutul acestui an, și reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derulării programului.

Astfel, în cazul trecerii de la o locuință mai mică la una mai mare, garanțiile pentru achiziționarea/construirea unei noi locuințe în cadrul programului sunt garantate cu ipotecă legală de rang I asupra noii locuințe, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și în favoarea finanțatorului, proporțional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabilă pe toată durata finanțării, cu notarea în cartea funciară a interdicției de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani și a interdicției de grevare cu sarcini pe toată durata garanției.

Beneficiarul programului care dorește trecerea de la o locuință mai mică la una mai mare are obligația să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. În cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferență.

Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziționarea/construirea noii locuințe în cadrul programului, cu condiția lichidării creditului acordat inițial, până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe. Valoarea noii locuințe achiziționate/construite trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe, la momentul acordării creditului pentru locuința achiziționată sau construită inițial în cadrul programului.

„Având în vedere solicitările apărute în practică din partea beneficiarilor programului, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului/soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziționării locuinței în cadrul programului. De asemenea, ca urmare a solicitărilor mai multor beneficiari, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială”, precizează Guvernul.

Conform sursei citate, actul normativ răspunde, de asemenea, solicitării unui număr mare de beneficiari, prin inserarea în norme a unui acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin Programul „Prima casă” sau de a stabili un sediu social în acest imobil.

Totodată, în cazul beneficiarilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, finanțatorul, cu acordul Ministerului Finanțelor, aprobă înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite inițial în cadrul Programului, precum și ridicarea temporară a interdicției de grevare, chiar și înainte de expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a locuinței, cu condiția lichidării creditului inițial.

O altă prevedere vizează înstrăinarea locuinței achiziționate sau construite în cadrul programului, după expirarea perioadei de 5 ani în care operează interdicția de înstrăinare a acesteia, sub condiția achitării integrale a creditului garantat. În cazul neîndeplinirii acestei condiții, acordul se consideră desființat cu efect retroactiv. În cazul în care cumpărătorul achită prețul locuinței prin credit, finanțatorul și Ministerul Finanțelor Publice își exprimă acordul pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare, în vederea înscrierii unei noi ipoteci asupra imobilului, în favoarea finanțatorului care acordă creditul destinat achiziționării locuinței.

Guvernul mai arată că o altă reglementare a actului normativ are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin acest program, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul. În aceste situații, beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanțatorilor repunerea în drepturile și obligațiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea condițiilor programului și cu menținerea condițiilor în care a fost acordată garanția.

În cazul garanțiilor acordate în favoarea finanțatorilor care aplică principiul împărțirii în mod egal a riscurilor și pierderilor între finanțator și garant și plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare. În cazul finanțatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanția acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

Programul „Prima casă” a fost operaționalizat în 2009, în contextul în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit destinat achiziționării/construirii unei locuințe. Prin implementarea programului s-au creat condiții avantajoase de achiziționare sau construire a unei locuințe de către persoanele fizice eligibile.

De la începutul programului până în prezent, au fost acordate peste 141.909 garanții în valoare totală de 2,76 miliarde euro. Bilanțul la zi al Programului „Prima Casă” arată că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare este în medie de circa 140 solicitări/zi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ploaie de amenzi în urma controalelor pentru verificarea concediilor medicale. Medic: „Aici e mare problemă...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Un român a primit 6.000 de lei în plus după recalculare şi are cea mai...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
România, campioana Europei la inflație. Cu cât a crescut rata anuală în țara noastră comparativ...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Femeile au fost OBSEDATE de acest mare actor! „Eram foarte, foarte frumos”
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la...
Ce umilință! Pensionarii, lăsați și fără cardurile sociale. Asta-i marea recalculare
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Astronomii au făcut observații de cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată de pe suprafața Pământului