Cât de lung e drumul, potrivit lui Isărescu, de la creștere economică până la buzunarul oamenilor

Cât de lung e drumul, potrivit lui Isărescu, de la creștere economică până la buzunarul oamenilor
Publicat: 28/05/2015, 12:03

„Lumea se întreabă de ce avem creștere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor? Putem să le explicăm că de la creștere economică până la buzunarul omului e ceva drum, e un drum lung și că indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil, ce rămâne omului în buzunar, după ce-și plătește impozitele. Păi, dacă am început, în sfârșit, să ne plătim impozitele și nu mai luăm salarii pe alte căi, avem mai puțin venit disponibil, nu?”, a spus Isărescu la conferința „Rolul piețelor financiare nebancare în susținerea creșterii economice”, organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la ASE.

Totodată, venitul disponibil se reduce odată cu rambursarea creditelor contractate de la bănci, guvernatorul arătând că intermedierea financiară a scăzut de la 40% la 30% din PIB, o reducere de 10 puncte procentuale a volumului de credite.

Isărescu a făcut totodată referire la proiectul legislativ „Scade rata”, care ar fi permis ușurarea poverii debitorilor bancari în anumite cazuri și care a fost abandonat, blamând în schimb, din nou, proiectul inițiat de circa 150 de parlamentari împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, care prevede ștergerea datoriilor de către bancă în cazul restituirii imobilului adus drept garanție, în cazul incapacității de plată a creditului.

„Ar trebui explicat de ce un program de ușurare a poverii rambursării creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitării, nu mai spune nimeni despre el. În schimb, apar tot felul de proiecte de ușurare, care nu fac altceva decât să descurajeze a la long creditarea, chiar s-o pună la pământ. Dar nu este loc mai bun să se discute decât la ASE (despre acest subiect – n.r.). Dacă s-ar discuta la Banca Națională, mai mult decât s-a discutat, iar s-ar spune că suntem avocații băncilor, și chiar că nu suntem”, a mai spus șeful BNR.

În urmă cu două zile, guvernatorul a criticat acest demers în cadrul unei conferințe la banca centrală, spunând că orice inițiativă legislativă care prevede că debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanție pentru credite va descuraja total creditarea, întrebând cine va mai acorda finanțări imobiliare în aceste condiții.

„Referitor la ultimele inițiative legislative, întreb și eu public: cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această inițiativă omoară din start creditarea viitoare. În consecință, soluțiile de tipul „credit după nevoi, rambursări după disponibilități” dezechilibrează balanța între debitorii actuali și viitori, nu are rost să-i împovărăm pe viitorii debitori cu greșeala din trecut și prezent. Este subminată viabilitatea activității bancare”, afirma Isărescu marți.

Revenind la venitul disponibil diminuat, guvernatorul a punctat că oamenii nu pot trăi mai bine, chiar dacă salariul crește, pentru că veniturile scad din moment ce efectuează plăți mari pentru rambursarea creditului.

„Deci trebuie ajutat, dacă vrem să crească consumul sustenabil, trebuie găsite formule de a menține venitul disponibil prin restructurări viabile în domeniul creditului”, a menționat șeful BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Rusia ar fi folosit un nou tip de dronă pentru a ataca Kievul