Două tăblițe de bronz tabulae romane vor fi expuse la MNIR. Ce poveste ascund

Două tăblițe de bronz tabulae romane vor fi expuse la MNIR. Ce poveste ascund
Publicat: 29/05/2015, 15:30
Actualizat: 29/05/2015, 15:30

Cele două plăci epigrafice din brozn au fost prezentate, vineri, la o conferință de presă, care a avut loc la sediul Muzeului Național de Istorie a României.

La acest eveniment au participat, printre alții, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ioan Piso, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii, comisar-șef Bogdan Carp, de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), și comisar-șef Mihai Pitulescu, director al Direcției de Investigații Criminale IGPR.

Potrivit directorului MNIR, această recuperare reprezintă „încununarea unor eforturi pe care puțini dintre cei care nu sunt implicați direct în ele le pot cuantifica”.

„Este vorba de o uriașă muncă de echipă în care sunt implicați oameni din justiție, polițiști, experți, diplomați și principalul beneficiar este țara și patrimoniul ei”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, precizând că ceea ce în urmă cu cinci ani „părea să fie un vis îndrăzneț” se materializează.

De asemenea, acesta a spus că expoziția acestor două obiecte de patrimoniu, care va putea fi vizitată în acest weekend, la MNIR, va permite publicului să înțeleagă mai multe despre aceste piese.

Recuperarea acestui important lot de artefacte antice – una din cele mai importante recuperări de patrimoniu din ultimii ani – a fost realizată în cursul urmăririi penale efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în cauzele privind regimul de protecție a Patrimoniului Cultural Național. Monumentele epigrafice reprezentând tabulae din bronz romane au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu o cunoscută casă de licitații din Londra, care prin intermediul unui birou de avocați a sesizat autoritățile britanice privind circumstanțele deținerii lor, în condițiile în care artefactele erau puse în urmărire internațională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al orașului antic Troesmis, comuna Turcoaia, județul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piața internațională de antichități la prețul de 80.000 de lire sterline.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg (I), respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină. Artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală a unui oraș roman” și provin din municipiul roman Troesmis (Iglița, județul Tulcea). Emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.), acestea sunt cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Așezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. și este clasată monument istoric.

Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea și valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeași perioadă.

Ambasada României la Londra, prin Atașatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanență etapele de executare a cererii de comisie rogatorie. La 13 mai, autoritățile britanice competente au remis tablele cu inscripția de la Troesmis ca mijloace materiale de probă autorităților judiciare române, în vederea continuării procesului penal.

Astfel, piesele vor intra în custodia Muzeului Național de Istorie a României, unde se vor efectua investigații suplimentare.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini de la eveniment)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Peste 50 de mașini găsite abandonate. Printre ele se numără modele interesante - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Dan Negru, furios că se închide Valea Oltului. Este incredibil ce a spus
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Noi acuzații grave la adresa rapperului Sean "Diddy" Combs. Artistul a primit numeroase plângeri în...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Un compus natural din măsline ar putea trata diabetul și obezitatea
×