Proiectul este inițiat de 12 deputați de la PC-PLR și din grupul democrat-popular, printre care Bogdan Ciucă, Vasile Drăgușanu, Liliana Mincă și Florea Damian.
Inițiativa prevede că, în scopul refacerii suprafeței forestiere și pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic și sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.
Inițiatorii consideră necesară o asemnea măsură pe motiv că „prin susținerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de păduri”.
În plus, inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că în Constittuție se stipulează că statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic și că este obligatorie protejarea și ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât și de cele juridice.
Proiectul a fost depus la Parlament în 25 mai și se află în consultare publică la Senat.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat, în 13 mai, că Guvernul intenționează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanță de urgență.
În 16 mai, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanță de urgență care stabilea că exportul de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, orice operațiune de export și livrare intra-comunitară trebuie să fie însoțită de licență. „Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare”, se arată în document.
În 20 mai, premierul Victor Ponta a anunțat însă că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin ordonanță de urgență, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puțin criticabil de către instituții internaționale sau companii, act normativ care va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.