Oficialii Greciei și creditorii instituționali din Uniunea Europeană și FMI negociază de patru luni un acord referitor la reformele necesare, statul elen riscând să intre în incapacitate de plată dacă nu reușește deblocarea programului de finanțare de 240 de miliarde de euro, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro.
Grecia trebuie să plătească FMI în luna iunie datorii scadente de 1,6 miliarde de euro, din care 312 milioane de euro pe 5 iunie. Actualul program de susținere al Greciei se încheie pe 30 iunie.
„Credem că putem și trebuie să avem o soluție și un acord în această săptămână. Unele părți ale programului nostru ar putea fi amânate cu șase luni sau poate cu un an, astfel încât să existe un echilibru”, a spus Voutsis, care nu este implicat în discuțiile cu creditorii, la televiziunea Skai.
El nu a dat detalii referitoare la ce părți ale programului anti-austeritate ar putea fi amânate, dar comentariile sale sugerează o disponibilitate mai mare pentru compromis.
Premierul Alexis Tsipar a câștigat puterea în ianuarie cu promisiunea că va pune capăt austerității cu măsuri precum reîntregirea salariului minim și acordarea de drepturi de negocieri colective angajaților.
Guvernul a anunțat în această săptămână că speră că acordul poate fi încheiat până duminică, dar creditorii internaționali s-au arătat mai puțin optimiști, citând opoziția oficialilor eleni față de reformele legate de pensii și legislația muncii, care sunt condiții pentru deblocarea ajutorului financiar.
Voutsis a spus că liderii eleni și partenerii lor sunt de acord în privința anumitor subiecte, cum ar fi obținerea unui excedent al bugetului primar în primii doi ani. Există însă dezacorduri referitoare la taxa pe vânzări, oficialii greci dorind ca majorarea TVA să nu afecteze persoanele cu venituri scăzute.
Blocajul negocierilor a umbrit reuniunea G7 care a avut loc la Dresda, Germania, în această săptămână.
Statele Unite au avertizat vineri asupra riscului unui „accident” în economia mondială, dacă Grecia și creditorii săi nu reușesc să evite intrarea în default a statului elen.
Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a afirmat într-un interviu acordat sâmbătă publicației Realnews că Atena nu are un plan alternativ.
„Ideea unui plan B nu există. Țara noastră are nevoie să rămână în zona euro, dar într-un program de ajutor mai bine organizat”, a spus ministrul.
El și-a exprimat încrederea că se va ajunge la un acord pentru că, în caz contrar, mai ales Grecia, dar și Uniunea Europeană vor intra „în ape necunoscute și nimeni nu vrea acest lucru”.