Sute de mii de muncitori sunt plătiți cu 50 de dolari pe săptămână, pe măsură ce ridică o infrastructură de 260 miliarde de dolari – formată din stadioane, hoteluri, apartamente, sisteme de transport public și drumuri – necesare bunei desfășurări a Cupei Mondiale FIFA din 2022, scrie Daily Mail, citând ABC.
O nouă investigație arată că fiecare zi reprezintă o luptă crâncenă pentru muncitorii săraci, responsabili cu construcția infrastructurii pentru cei înstăriți.
Un corespondent al postului american ABC a filmat condițiile mizere din „gospodăriile” muncitorilor din Qatar. În unele cazuri, până la 300 de bărbați împart 20 de dormitoare foarte mici.
Angajații sunt „cazați” într-un hostel murdar din Doha și dorm pe saltele, îngrămădiți, în condiții de igienă precară.
Fostul președinte al ACTU (Australian Council of Trade Unions), Sarah Burrow, care conduce acum ITUC (International Trade Union Confederation), a declarat că aceste condiții sunt comparabile cu sclavia.
„Din afară, hostelul arată aproape normal. La interior, puteți vedea 300 de oameni, înghesuiți în 20 de camere insalubre”, a declarat Burrow. „Este murdar, mirosul este insuportabil”.
Angajații lucrează șase zile pe săptămână, timp de 10-12 ore în fiecare zi. Salariul lor este de 600 riali pe lună, aproximativ 215 dolari.
Până acum, 1.200 de angajați au murit în accidente de muncă pe „șantierele” Cupei Mondiale din Qatar și numărul morților se află în creștere.
Organizațiile internaționale pentru protecția drepturilor angajaților estimează că până în 2022, circa 4.000 de muncitori vor pieri pe „stindardul” Cupei Mondiale din Qatar.
Legitimitatea FIFA de a organiza Cupa Mondială în Qatar în 2022 a fost pusă la îndoială, după scandalul de corupție în care sunt implicați mai mulți șefi ai Federației. În pofida controverselor, Qatarul își va păstra drepturile de a găzdui Cupa Mondială în 2022, scrie Daily Mail.