Vernisajele noilor expoziții ale Muzeului Național de Artă Contemporană din București vor avea loc pe 4 iunie, de la ora 19.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Printre vedetele propuse publicului se numără Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciați artiști români pe scena internațională, care va vernisa, cu acest prilej, la parterul MNAC, „Fractura”, prima sa expoziție personală la acest muzeu, care este situat în fosta Casă a Poporului, actualul Palat al Parlamentului.
„Fractura” prezintă o serie de lucrări noi ale artistului Mircea Suciu, realizate și dimensionate special pentru expunerea în sălile grandioase de la parter ale Muzeului Național de Artă Contemporană. Imaginată ca răspuns la provocarea de a expune într-o clădire cu o astfel de încărcătură simbolică, expoziția „Fractura” propune o reflecție despre imagine ca expresie a multiplelor rupturi și transformări din societatea contemporană.
Artistul se folosește de imagini asimilate ca simboluri în diverse epoci istorice, preluate din media, pentru a arăta că atât imaginile, cât și percepțiile artistice sunt întotdeauna codificate istoric. Printr-un amplu exercițiu de decodificare, traducere și revizuire a acestor simboluri în contextul contemporan, Mircea Suciu urmărește să sublinieze că figurile istoriei nu dispar niciodată, ci se transformă în adevărate spectre ce însoțesc în permanență prezentul.
Lucrările selectate exprimă o poziție artistică singulară, cu un puternic conținut umanist, ce explorează în profunzime relațiile dintre subiectivitate, memorie, imagine și reprezentare. Totodată, expoziția de la MNAC include instalația monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediție a Bienalei Internaționale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.
Expoziția lui Mircea Suciu este îngrijită de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaționale de origine română, care trăiește la Amsterdam, în Olanda.
Pe de altă parte, din 4 iunie, la MNAC va putea fi vizitată, la etajul al doilea, expoziția „Der Wanderer”, care îi are drept curatori pe Geert van Eyck, Jan Schaerlackens și Reinout van den Bergh. Concepută și realizată de MOTI (Museum of the Image) și BredaPhoto, Olanda, expoziția este dedicată influenței picturii „Der Wanderer” asupra unui anume romantism al zilelor noastre, prezentând o arhivă de imagini ale „Călătorilor” contemporani (de la artă la cultura populară), precum și instalația video „ZS.movi” (realizată de artistul olandez Eelco Brand), realizată special pentru festivalul BredaPhoto.
Înfățișarea lui a fermecat vreme de secole: călătorul singuratic, care stă pe vârful unui munte, cu spatele la public. Privind fix în zare, singur cu gândurile sale, el este una cu natura. „Der Wanderer über dem Nebelmeer” (1818) al lui Caspar David Friedrich (Germania, 1774-1840) a fost folosit în picturi, fotografii, postere de film, coperți de cărți și albume, reclame și instantanee de vacanță. Tabloul a devenit un simbol pentru căutarea romantică a sublimului și pentru natură, ca întrupare a acestui ideal estetic.
O altă expoziție nouă propusă de MNAC publicului este „Niciodată singur”, la care au contribuit artiștii Irina Botea, Simion Cernica, Ioana Cojocariu, Csiki Csaba, Tatiana Fiodorova, Ciprian Homorodean, István László, Tibor Karoly Lițiu, Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu, Váncsa Domokos și Veres Szabolcs.
Această expoziție, care va putea fi admirată la etajul al treilea al MNAC, este curatoriată de duoul artistic MONOTREMU și artiștii-curatori ai spațiului expozițional MAGMA Contemporary Medium. Argumentul expoziției pleacă de la o lucrare a artistei Ioana Cojocariu („Never Walk Alone”) și își propune să reunească mai mulți artiști români stabiliți în afara țării, care să reflecte divers, prin diferite practici artistice, condiția de emigrant.
Prin lucrările lor, artiștii prezenți în expoziția „Niciodată singur” evadează din poziția minoră și rolul de emigrant, ridicându-se deasupra acestora sau transformând această condiție într-una de observator care implică posibilitatea de a ieși din stereotipuri și prejudecăți, tratându-le cu ironie și mult umor.
Cea de-a patra nouă expoziție propusă de MNAC publicului este „De-a arhitectura”, care va fi vernisată pe 4 iunie, la etajul al patrulea al instituției muzeale. Curatorii expoziției sunt Asociația De-a Arhitectura și arhitectul Mina Sava. Expoziția prezintă modele, desene și texte despre un cartier ideal, în viziunea și execuția unor elevi de clasa a treia și a patra. Lucrările au fost realizate de copiii din cele 25 de clase de elevi din București participante în cadrul programului școlar gândit de Asociație, „De-a arhitectura în orașul meu”. În iulie și septembrie, expoziția va găzdui o serie de ateliere de arhitectură și design, conduse de arhitecți, pentru copii pasionați de acest domeniu.
Pe de altă parte, expoziția „Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950”, dedicată sărbătoririi a 150 de ani ai Universității Naționale de Arte UNArte, care a fost vernisată la MNAC pe 28 noiembrie 2014, va rămâne deschisă în continuare și va putea fi vizitată până în luna noiembrie.
MNAC a fost înființat în anul 2001 și este condus în prezent de artistul și criticul de artă Călin Dan.