Bulgaria aplică o taxă pe valoarea adăugată de 20%, cu excepția sectorul turismului, în care nivelul TVA este de 9%.
Întrebat despre reducerea de către România a TVA la alimente de la 24% la 9%, Lukarski nu a exclus ca și Guvernul Bulgariei să ia o astfel de măsură.
„România a avut TVA de 24% o perioadă lungă de timp. Așa cum am spus ieri în ședința de Guvern, în tot acest timp Bulgaria nu a impus cetățenilor săi o TVA la fel de ridicată ca cea din România. În această privință putem spune că am avut o situație mai bună ca România. Având în vedere beneficiile pe care această măsură le aduce economiei românești, am putea face și noi acest lucru”, a afirmat oficialul bulgar.
Lukarski a spus că Ministerul Economiei a analizat majorarea pragului pentru raportarea TVA de la 50.000 de leva (25.000 euro) la 200.000 de leva (100.000 euro), pentru a încuraja plățile de către companiile mici și mijlocii, în condițiile în care limita la nivelul UE este de 100.000 de euro., relatează Novinite.
Ministrul a explicat că principalele probleme în combaterea economiei subterane sunt schemele de eludare a taxelor și a altor obligații financiare, de către firmele mici și mijlocii.
Lukarski a mai arătat că problema neîncrederii investitorilor în economia Bulgariei nu a fost rezolvată, oficialul notând că aceștia se plîng de corupție și incapacitatea autorităților de a reforma sistemul de justiție.