Proiectul are un singur articol și prevede abrogarea Ordonanței de urgență nr. 9 din 19 februarie 2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit căruia timbrul devine venit la bugetul Fondului pentru mediu și se utilizează de Administrația Fondului pentru Mediu în vederea finanțării programelor și proiectelor pentru protecția mediului.
„Această taxă este inechitabilă și discriminatorie, cetățenii români fiind discriminați. Se creează privilegii injuste care încalcă principiul constituțional al egalității de tratament. În ultimii ani această taxă a suferit multe schimbări ale formulei de calcul, principiul «poluatorul plătește» fiind prea puțin respectat”, potrivit expunerii de motive a inițiatorilor.
Inițiatorii proiectului de lege susțin că după introducerea acestei taxe efectele nu au fost cele scontate: vânzările de autoturisme second-hand au crescut, iar vânzările de mașini noi au scăzut. De asemenea, „încasările statului au fost în 2013 de 730 milioane lei, iar despăgubirile în procese – 570 de milioane lei”, se mai arată în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorilor, abrogarea taxei va avea un impact pozitiv asupra bugetului național, iar impozitele locale ar avea de câștigat din impozitul pe vehiculele înmatriculate în țară.
„Asemenea taxei de primă înmatriculare, taxei de poluare și taxei pentru emisiile poluante, timbrul de mediu constituie o încălcare a dispozițiilor Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, fiind nelegală, discriminatorie și îngrădește dreptul la libera circulație a mărfurilor în interiorul Uniunii Europene”, susțin inițiatorii acestui proiect.
Proiectul de lege a fost depus în 28 mai la Senat și a fost trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ și la Guvern pentru elaborarea unor puncte de vedere.
Timbrul de mediu reprezintă suma datorată de către contribuabili pentru emisiile provenite de la autovehiculele din categoriile M1, M2,M3 (autovehicule cu patru roți destinate transportului de persoane) și N1, N2, N3 (autovehicule cu patru roți destinate transportului de mărfuri). Sumele colectate din timbrul de mediu alimentează bugetul Fondului pentru mediu și se utilizează de Administrația Fondului pentru mediu în vederea finanțării programelor și proiectelor pentru protecția mediului.