Tăriceanu: Instituțiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe majorități și guverne

Tăriceanu: Instituțiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe majorități și guverne
Publicat: 05/06/2015, 21:25
Actualizat: 26/03/2019, 04:05

„Am constatat cu îngrijorare că, în ochii Direcției Naționale Anticorupție, primul-ministru al României, domnul Victor Ponta, a devenit suspect chiar în ziua în care noul PNL a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, fără speranța rezonabilă ca aceasta să întrunească o majoritate în Parlament. Ca și în vara anului 2012, instituțiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic. Constat că această îngrijorare a fost împărtășită de un număr din ce în ce mai mare de oameni politici, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile”, susține președintele PLR, într-o declarație de presă transmisă de formațiunea politică.

Tăriceanu adaugă că „îngrijorarea s-a transformat în surprindere” atunci când președintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Victor Ponta.

„Îngrijorarea s-a transformat în surprindere atunci când domnul Klaus Iohannis, președintele României, a cerut demisia șefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis să-și amintească că în toamna anului trecut a cerut votul concetățenilor săi în timp ce era trimis în judecată. Peste șase milioane de cetățeni i-au acordat atunci prezumția de nevinovăție și l-au ales ca președinte al României. S-ar cuveni ca domnul Iohannis să le imite exemplul și să-i acorde domnului Ponta aceeași prezumție. Altfel, mandatul său ar fi pus definitiv sub semnul partizanatului politic”, continuă el.

Tăriceanu mai spune că „România este acum pe un drum bun: avem o creștere economică solidă, printre cele mai mari din Europa, avem o agendă de măsuri economice liberale, incluse în noul Cod Fiscal, cu efecte care se fac deja simțite pentru români”. „Toate acestea au fost posibile și pentru că am avut – pentru prima dată în mulți ani – o coaliție de guvernare care a putut să își facă datoria fără blocaje politice din partea Președintelui și fără certuri politice permanente. În aceste zile, nu trebuie să ne întoarcem din nou la instabilitate politică, la guverne făcute pe genunchi cu aceeași oameni incompetenți din cabinetele Boc”, susține el.

„Trebuie despărțite apele: instituțiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe nici majorități parlamentare și nici guverne. În caz contrar, democrația în România ar fi doar o lozincă și ne-am întoarce la perioada de instabilitate politică și conflicte, pe care am lăsat-o în urmă acum șase luni”, menționează liderul PLR.

Tăriceanu spune că prim-ministrul Victor Ponta „se bucură în continuare de întregul sprijin al liberalilor rămași fideli atât valorilor liberalismului, cât și votului popular masiv din 2012”.

„Considerăm că o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separației și echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani. Democrația nu ar mai fi atunci, în România, decât o formă fără fond. Datoria noastră în acest moment și în fața unor astfel de amenințări este ca să apăram statul de drept, democrația și, mai ales, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, declară Călin Popescu-Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, vineri, să trimită solicitarea în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmește raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...