Prima pagină » Știri » Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Șova; Ponta e disperat că va trebui să-și dea demisia

Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Șova; Ponta e disperat că va trebui să-și dea demisia

Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Șova; Ponta e disperat că va trebui să-și dea demisia
Atanasiu: Nu am semnat niciun contract cu Șova; Ponta e disperat că va trebui să-și dea demisia

Teodor Atanasiu a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că nu a semnat niciun contract cu Dan Șova, pentru că nu avea calitatea de a semna astfel de contracte la societățile care au avut astfel de acorduri cu casa acestuia de avocatură.

„Nu am semnat niciun contract cu domnul Șova dintr-un motiv foarte simplu: nu eram în postura de a semna contracte. Nu am fost niciodată director nici la Turceni, nici la Rovinari, nici la celelalte societăți cu care domnul Șova a avut contracte. Dar, domnul Ponta nu este astăzi învinuit pentru faptul că și-ar fi exercitat atribuțiile de avocat și ar fi reprezentat în instanțe sau ar fi acordat asistență juridică unor societăți comerciale. Domnul Ponta este acuzat că a încasat banii și nu a făcut aceste lucruri, că a emis facturi ca și cum ar fi prestat aceste servicii pe care nu le-a prestat niciodată. Și pentru asta nu trebuie să găsească explicații în altă parte, ci în propriul stil de viață al domnului Ponta, stilul mincinos, în care tot ce a făcut și tot ce spune este o minciună continuă”, a spus Atanasiu.

El a adăugat că premierul Victor Ponta este „disperat” că va fi obligat să își dea demisia și, „în disperarea lui de a se menține prim-ministru”, a început să vorbească și să dea vina pe alții fără a-și explica însă faptele sale.

Atanasiu a mai afirmat că Victor Ponta pregătește, de fapt, „o lovitură de stat împotriva românilor prin rămânerea sa în fruntea Guvernului, deși este suspect de mai multe infracțiuni grave, printre care și cea de spălare de bani”.

„Din acest motiv, cu toată disperarea care i se citește în întreaga atitudine, domnul Ponta trebuie să înțeleagă un lucru: cariera lui politică a luat sfârșit, trebuie să-și prezinte demisia, până nu va fi fugărit de popor din funcția pe care o deține. Vreau să facem un scurt exercițiu de imaginație și să ne imaginăm cum ar fi arătat România cu Victor Ponta președinte. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, dar în primul rând le mulțumesc românilor că nu am ajuns în situația să trăim acest coșmar”, a mai spus Atanasiu.

Liderul PNL a precizat că Victor Ponta pune în pericol obiectivele fundamentale ale României și țara se află în cea mai mare criză politică din ultimi ani.

„Domnul Ponta rămâne cu forța și împotriva interesului poporului în funcția de prim-ministru riscând și punând în pericol niște obiective fundamentale ale acestei țări: aderarea la Schenegen, renunțarea la MCV, absorbția banilor de la UE. Suntem, astăzi, într-o țară în care domnul Ponta, pentru a-și scăpa propria piele, pentru a beneficia de voturile majorități parlamentare, se ține cu dinții de funcțiile pe care le are și pune în pericol tot ce înseamnă credibilitate externă a statului român. Mă întreb cum se va prezenta domnul Ponta la următoarele întâlniri internaționale cu FMI, cu UE, cu alți lideri ai statelor europene sau ai statelor lumii în postura de cercetat penal? Cum va da asta în ochii UE care va trebui să finanțeze din bani europeni România, România fiind statul care are în frunte un guvern al cărui prim-ministru este acuzat de spălare de bani. Suntem, practic, în cea mai mare criză politică pe care a traversat-o România în ultimii ani”, a afirmat Atanasiu.

El consideră că „această criză politică are un singur răspuns, o singură încheiere rapidă și onorabilă: demisia premierului”.

„Este lucrul (demisia – n.r.) pe care Victor Ponta e disperat că va fi obligat să îl facă și fuge cu disperare de acest deznodământ, dar de ce îi e frică nu o să scape, fiindcă indiferent cât încearcă să dea vina pe unii și alții, vina este a lui”, a mai spus Atanasiu.

Prim-vicepreședintele PNL a adăugat că speră ca presiunea publică internă și internațională să genereze o demisie cât mai urgentă, fiindcă prelungirea acestei perioade în care Victor Ponta se află în fruntea Guvernului va duce România la „o izolare clară față de toată lumea civilizată”.

Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a declarat că Teodor Atanasiu este cel care, eventual, se află în conflict de interese, deoarece i-a semnat contractele lui Șova la Turceni – Rovinari ca președinte AVAS, iar ulterior l-a votat ca ministru în Guvernul USL, sau i-a semnat contractele Alinei Gorghiu la Electrica.

„Mi-e jenă să vorbesc despre colegii din opoziție, de la PNL. Cel care eventual se află în conflict de interese este Atanasiu, cel care i-a semnat contractele lui Șova și, după aceea, l-a votat ca ministru în Guvernul USL sau, mă rog, care i-a semnat contractele doamnei Alina Gorghiu, la Electrica, și care acum este subordonat sau Predoiu care este cercetat în Gala Bute, dar nu e încă suspect, este doar cercetat ca nu cumva să aibă vreo problemă când îmi cere mie demisia”, a spus Ponta.

Teodor Atanasiu a ocupat funcția de președinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în perioada 2006 – 2008.

Tot duminică, Victor Ponta a anunțat că nu demisionează și că nu intenționează să se lupte cu justiția, dar că va contesta ordonanța procurorului și își va pleda nevinovăția, apreciind și că procurorii au reacționat la evenimente politice, ordonanța emisă împotriva sa având legătură directă cu emoția publică din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament și cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Șova.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Într-o declarație de presă susținută duminică, după ședința liderilor coaliției, premierul Ponta a afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moțiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu și la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o „lovitură de stat”, și a apreciat că nu există la acest moment o criză politică.

El a precizat că, marți sau miercuri, se va prezenta în fața procurorului pentru a-și susține cu date nevinovăția.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Premierul Victor Ponta afirma, la începutul anului trecut, că nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari și Turceni, spunând, ironic, că nu există vreun om care să nu fie cercetat, iar în primăvara acestui an asigura că va demisiona dacă va fi urmărit penal.

Autor
Autor

Citește și