Prima pagină » Știri politice » Dan Șova, la IPJ Ilfov: Nu mă încurcă faptul că trebuie să vin la Poliție de două ori pe săptămână

Dan Șova, la IPJ Ilfov: Nu mă încurcă faptul că trebuie să vin la Poliție de două ori pe săptămână

Dan Șova, la IPJ Ilfov: Nu mă încurcă faptul că trebuie să vin la Poliție de două ori pe săptămână
Dan Șova a venit luni la sediul IPJ Ilfov pentru a stabili cu oamenii legii programul pe care trebuie să-l respecte în cadrul măsurii de control judiciar, senatorul afirmând că nu în încurcă faptul că trebuie să vină la poliție de două ori pe săptămână.

Dan Șova a spus, la ieșirea din sediul Inspectoratului Judeațean de Poliție (IPJ) Ilfov, că va trebui să se prezinte în fiecare zi de luni, între orele 15.30 și 16.00, și de vineri, între 9.30 și 10.00, în fața organelor de lege.

„Nu mă încurcă cu nimic (faptul că trebuie să vin de două ori pe săptămână la poliție – n.red.). Este decizia procurorului. (…) Este procedura penală și o respectăm”, a spus Șova.

Senatorul a adăugat că în urmă cu aproximativ trei luni și-a schimbat domiciliul în județul Ilfov, el figurând până la acel moment în județul Olt.

„Aștept în continuare ca procurorul să trimită dosarul în instanță. În instanță formulăm și apărări. Deocamdată, procurorul formulează acuzații. (…)Nu am voie să iau legătura cu domnul Ponta. Este o interdicție impusă de domnul procuror”, a mai spus Dan Șova, referitor la ancheta procurorilor anticorupție.

Senatorul Dan Șova a fost pus sub control judiciar, pentru 17 fapte de fals în înscrisuri, evaziune și spălare de bani, acesta având interdicție să părăsească țara și să comunice cu mai multe persoane vizate în aceeași anchetă, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 5 iunie, față de Dan Coman Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, în dosarul privind acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistență juridică.

Faptele pentru care Dan Șova a fost pus sub control judiciar sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În perioada în care se află sub control judiciar, Dan Șova are interdicție să părăsească țara fără încuviințarea procurorilor și să se apropie sau că comunice, direct sau indirect, cu mai multe persoane menționate de anchetatori în ordonanța de dispunere a măsurii preventive.

De asemenea, Dan Șova este obligat să se prezinte la poliție în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar și la procurori și în fața instanței, ori de câte ori este chemat, precum și să anunțe dacă își schimbă locuința.

Dan Șova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupție, a fost vineri la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile.

În aceeași cauză, Dan Șova este urmărit penal și pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, fapte care i-au fost aduse la cunoștință în martie. În cazul acestor fapte, procurorii anticorupție au solicitat Senatului încuviințarea reținererii și arestării preventive a lui Dan Șova, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de DNA în 4 iunie.

În același dosar, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care a fost avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Potrivit DNA, în calitate de prim-ministru, Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor. Victor Ponta ar fi făcut aceste numiri în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Șova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) și dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.

Procurorii arată, în ordonanța de dispunere a controlului judiciar în cazul lui Șova, că în 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Dan Șova și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenție având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Dan Șova a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

„În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ponta Victor-Viorel a falsificat 17 facturi fiscale menționând în cuprinsul lor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că a prestat activități juridice în temeiul convenției de conlucrare încheiată cu SCA «Șova și Asociații». Fiecare factură fiscală a fost folosită, după întocmire, prin înregistrarea atât în contabilitatea cabinetului de avocat cât și în contabilitatea societăți de avocatură. Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, societatea de avocați SCA «Șova și Asociații» a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, emise de Ponta Victor-Viorel”, au scris procurorii în documentul citat.

Ulterior, susțin anchetatorii, pe fondul unor controale fiscale care au avut loc în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi înțeles cu Dan Șova să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

„Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii mai arată că, în perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, societatea de avocați i-a transmis lui Victor Ponta dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul, de 37.027,41 de lei, ratele de leasing, de aproximativ 6.000 de lei pe lună și alte obligații către firma de leasing, suma totală fiind de 79.641,11 lei. Ulterior, în luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.

„Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA «Șova și Asociații», la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel. În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri”, au precizat procurorii.

În perioada octombrie 2007 – iunie 2009, societatea de avocați ar fi transmis unei persoane, afin de gradul II cu Victor Ponta, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal, „fără vreo legătură cu activitatea societății de avocați”, a autoturismului marca Audi Allroad.

„Bunul fusese achiziționat în vederea desfășurării activității societății de avocați. Societatea de avocați a plătit avansul, ratele de leasing și toate cheltuielile aferente contractului până la sfârșitul anului 2009. În tot acest timp, societatea de avocați a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit și de alte deduceri. În luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat”, au mai scris procurorii în documentul citat.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, la data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocați continuatoare a SCA „Șova și Asociații” a semnat un contract denumit „cooperation agreement”, cu valabilitate de patru ani, având ca obiect consultanță juridică în materia dreptului european și finanțării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Dan Șova.

„În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate, între cele două părți nu a existat niciun fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum și pentru diminuarea obligațiile fiscale ale societății de avocați. Astfel, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 147.724,22 lei”, susțin procurorii.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar se mai arată că sumele de bani provenite din faptele menționate au fost dobândite de Dan Șova în perioada aprilie 2007 – decembrie 2008 și au fost la dispoziția acestuia în conturile deschise de societatea de avocați, iar o parte din aceste sume a fost folosită în același interval de timp, în interes personal.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Citește și