Președintele Senatului a avut mai multe declarații împotriva reprezentanților justiției, cerând recent într-o scrisoare trimisă președintelui Iohannis demiterea Liviei Stanciu – președinta Curții Supreme – și a Laurei Codruța Kovesi – procuror șef DNA.
„Le-am spus colegilor cu care am discutat că statul de drept înseamnă în primul rând respectarea câtorva principii fundamentale pe care este construită democrația. Instituția centrală în orice democrație este Parlamentul, este singura instituție democratică, de echilibru între puterile statului. Din păcate la noi ceea ce constatăm în momentul de față este un dezechilibru major în detrimentul instituției democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul. Am spus că în momentul de față independența și suveranitatea Parlamentului este pusă în discuție, legislația actuală permite ca suveranitatea Parlamentului să fie împărțită cu CCR, puterea judecătorească atacă permanent independența Parlamentului și deciziile pe care le ia și toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate. Puterea judecătorească trebuie întotdeauna să țină cont și de responsabilitatea pe care o are pentru a nu produce crize politice, de genul celei în care suntem astăzi sau am putea să fim”, a spus Tăriceanu la Parlament, după ce a părăsit ședința social-democraților.
Tăriceanu a precizat că va avea săptămâna viitoare discuții cu reprezentanții asociațiilor profesionale.
„Sunt îngrijorări, temeri cu privire la funcționarea corectă a justiției în România. Dacă nu vom reda încrederea cetățenilor în actul de justiție, nu putem vorbi de statul de drept și drumul este pavat spre derapaje de la democrație și instalarea unui regim autoritar, așa cum s-a încercat în perioada regimului Băsescu”, a spus Tăriceanu.
Președintele Senatului a evitat să comenteze direct afirmațiile premierului Ponta privind plângerea penală care va fi depusă împotriva PNL pentru „acțiuni împotriva ordinii constituționale”.