Șoferii sunt, de obicei, trași pe dreapta pentru depășirea vitezei legale, pentru verificarea alcoolemiei, pentru faptul că nu poartă centură de siguranță sau pentru alte abateri în trafic. Însă, în această vară, ei vor putea fi opriți din cu totul alte motive. „Fiind vorba despre o acțiune de interes public, CNADNR SA roagă conducătorii de vehicule să colaboreze”, se arată într-un comunicat în care este explicată decizia autorităților. Zilele în care se va întâmpla acest lucru au fost alese în luna unie și în luna august.
ATENȚIE ȘOFERI! Ce vi se va întâmpla dacă veți fi trași pe dreapta în aceste patru zile
Șoferii care circulă pe drumurile naționale în lunile iunie și august ar putea fi trași pe dreapta, în patru zile deja stabilite, și rugați să răspundă la câteva întrebări. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anunțat că va realiza un studiu de circulație numit „Ancheta de circulație origine-destinație”.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat că studiul de circulație va fi organizat în zilele de 10, 17, 24 iunie și 19 august 2015.
„Acest studiu constituie baza de date statistice pentru determinarea curenților de trafic în scopul orientării investițiilor, alocarea bugetelor și ajustarea strategiilor de dezvoltare. Acțiunea se va desfășura în puncte determinate prin metode statistice, pe întreaga rețea de drumuri naționale din România”, potrivit CNADNR.
În aceste puncte vor fi echipe de recenzori și agenți de circulație care vor invita conducătorii de vehicule pe o banda de rezervă – acostament sau banda I-a – și le vor adresa un set de întrebări. Ei vor fi întrebați despre originea plecării în cursa (ex.: București, Zalău), destinația cursei (ex.: Suceava, Budapesta), ruta (ex.: București – Pitești – Sibiu – Deva – Arad – Nădlac), scopul călătoriei (ex.: turistic, afaceri, naveta, alte scopuri), pentru vehicule de transport marfă: felul mărfii, pentru vehicule de pasageri: numărul de pasageri.
CNADNR a precizat că datele referitoare la numărul de înmatriculare al vehiculului, numele conducătorului auto sau alte date de înmatriculare – identificare nu vor fi înregistrate.
„Menționăm că întrebările vizează direcțiile de deplasare, scopul deplasării, natura transportului, informațiile solicitate fiind complet anonime”, conform unui comunicat al CNADNR.
Recenzorii vor purta ecusoane și vor consemna răspunsurile pe formulare tipărite.