Boeru, câștigătorul proiectului din Prahova, ar fi fost trimisul lui Tăriceanu, prieten cu Semcu

Boeru, câștigătorul proiectului din Prahova, ar fi fost trimisul lui Tăriceanu, prieten cu Semcu
Publicat: 11/06/2015, 00:43

Procurorii DNA Ploiești l-au reținut, miercuri, pe Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova și fost vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influență în dosarul în care sunt inculpați cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, deputații Sebastian Ghiță, Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

În același dosar a fost reținut și omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, deținută de Consiliul Județean Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

În documentele procurorilor, obținute de MEDIAFAX, se arată că în perioada august 2010 – aprilie 2011, Adrian Semcu, atunci vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, folosindu-și influența pe care o avea asupra lui Dumitru Pantea, aflat la conducerea SC Hidro Prahova SA la acel moment, și al Ceciliei Tătaru (fostă Ionescu), fina lui Semcu, desemnată președinte al comisiei de licitație și ulterior șef al Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul operatorului prahovean de apă, l-ar fi ajutat pe Gheorghe Boeru să câștige contractul „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu fonduri europene „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”. Astfel, contractul a fost câștigat de asocierea dintre firma lui Boeru, SC Romair Consulting SRL, Adesa Sistemas SA Spania și SC Halcrow România SRL București, ofertant în cadrul procedurii, „în schimbul remiterii unei sume de bani”.

Anchetatorii susțin că Gheorghe Boeru era „trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, și acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian”.

„Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susținerea necesară și acces la factorii de decizie și trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanțare europeană ce urma să se deruleze în județul Prahova și care viza realizarea instalației de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanțării și implementarea proiectului”, au scris procurorii în documentele citate.

La procedura de achiziție a proiectului au mai participat alte două societăți, respectiv SC Hill International SA, susținută de Mihai Fâcă, la acel moment administrator public al județului Prahova, și SC Tahal Romania SRL, susținută de Darius Meșca, acesta fiind atunci consilier personal al președintelui Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma.

„Cert este faptul că SC Romair Consulting SRL București a câștigat datorită relației pe care Semcu Adrian o avea cu directorul SC Hidro Prahova SA – Pantea Dumitru. În schimbul susținerii acordate, Boeru Gheorghe urma să remită suma de 200.000 euro lui Semcu Adrian. Din această sumă au fost remiși 100.000 euro, urmând ca diferența să fie plătită pe parcursul derulării contractului”, au precizat procurorii.

În documentele citate se mai arată că, după câștigarea contractului de consultanță de către SC Romair Consulting SRL București, au început discuțiile în mediul politic cu privire la cine urma să câștige contractele de lucrări de construcție în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, sumă care ar fi putut fi câștigată în acest mod fiind de aproximativ 12 milioane de euro.

„Discuțiile s-au purtat, între Semcu Adrian, din partea PNL și o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova, care pe parcurs și-a exercitat influența prin intermediul lui Darius Meșca, Ghioc Ciprian și membrii familiei Cosma. Caietele de sarcini urmau să fie și au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câștigate de către societățile agreate”, susțin anchetatorii.

Procurorii au mai arătat că, în 28 septembrie 2010, Adrian Semcu a primit un mesaj pe telefonul mobil, în care scria: „faptul ca intervii da foarte bine, mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu-ti scapa nimic”.

Adrian Semcu și Gheorghe Boeru vor fi prezentați, joi, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă.

În acest dosar sunt deja urmăriți penal pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, deputatul independent Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia din urmă, președintele Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma, consilierul local ploieștean Ionuț Ionescu, precum și oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier județean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan și Iuliu Virgiliu Roman.

De câteva săptămâni, Semcu deține funcția de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparține Consiliului Județean și prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea rețelei de canalizare în mai multe localități din județ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploiești, Semcu deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deținut și funcția de prefect al județului Prahova.

Gheorghe Boeru este președintele firmei Romair Consulting, înființată în anul 1997, care oferă servicii de consultanță în afaceri și management, proiectare și inginerie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...