„Este instituită o anumită categorie de pensie, plecând de la următoarea premisă, că cei care nu au voie să desfășoare alte activități, cu exceptia celor universitare, cum este cazul și al parlamentarilor, și nu au alte venituri care să le permită să acumuleze pentru bătrânețe un pachet de siguranță, același reguli, să știți, foarte stricte de incompatibilități și de conflict de interese funcționează și în cazul parlamentarilor care sunt supuși acelorași reguli”, a spus Tăriceanu.
El a adăugat că această pensie ține cont de „constrângerile mandatului”.
„Prin urmare există, din această pespectivă, ideea care a fost de mai multă vreme în discuție, de a avea în vedere o pensie care să țină cont de aceste constrângeri din perioada mandatului”, a menționat el.
Vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu a spus că nu este vorba de o pensie specială, ci despre „o indemnizație”.
„Cred că v-a explicat foarte bine președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care a spus foarte clar că parlamentarii, ca și alte categorii speciale de bugetari au un număr important de restricții, exceptând activitatea didactică, nu au dreptul să fie în consiliul de administrație, să fie administrator, ca și judecătorii. Porbabil că asta a fost rațiunea. E o formulă care se propune și o să vedem dacă va fi aprobată”, a adăugat Dumitrescu.
Comisia pentru Statut a avizat favorabil proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari care modifică în acest sens Statutul deputaților și senatorilor, iar raportul comisiei urmează să fie discutat marți în plenul Parlamentului.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaților, avea semnăturile a 255 de deputați și senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepție, și-au retras semnăturile.
Potrivit proiectului, deputații și senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizație urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.
În comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnați penal nu beneficiază de aceste pensii.