Prima pagină » Cultură » Documentarul „Good Things Await” a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM 2015

Documentarul „Good Things Await” a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM 2015

Documentarul
Documentarul "Lucrurile bune se lasă așteptate/ Good Things Await" (Danemarca, 2014), de Phie Ambo, a câștigat marele premiu la PELICAM.

Povestea fermierului octogenar Niels Stokholm care își îngrijește ferma biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiției principale a Pelicam 2015, format din fostul comisar european Dacian Cioloș, regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El își conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Totuși, autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma, iar regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care fac agricultură în acest mod, ci printre primii. Pelicula a primit premiul de 1.500 de euro din partea Primăriei Tulcea.

Câștigătorul secțiunii Black Sea Docs a fost filmul „Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), premiul constând în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro, oferite de Cinelab, și suma de 500 de euro, oferită de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

În „Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha pornește într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

Juriul Black Sea Docs, format din Peter O’Brien, membru în consiliul de administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean, a acordat și un premiu special, filmului „Hei vecine/ Hey Neighbour!” (Turcia, 2014), care arată efectele transformării urbane în Istanbul, unde blocurile înalte de sticlă „îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a fost cea care a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

Dintre scurtmetrajele înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul „Râul tăcut/ Silent River” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, ce trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la unul dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost deversate în Santiago. Premiul constă în suma de 500 de euro oferită de Centrul Național al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurtmetraje a mai acordat un premiu special peliculei „Mistreț sălbatic/ Wild Boar” (Olanda, 2013), „un film realizat impecabil, care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat acesta. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

Câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives a fost desemnat de un grup de șase elevi din Tulcea, coordonat de activistul Tică Darie. Acesta este „Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014) – povestea pionierului în agricultură Cary Fowler, care se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei omenirii. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat premiul de 500 de euro oferit de ViaSat.

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziții foto, concerte, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat anul acesta în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și al Institutului Cultural Român.

Citește și