În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populației, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards – PPS), o monedă artificială care elimină diferențele de prețuri dintre țări.
În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu 51 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 55 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.
Consumul individual efectiv constă în bunuri și servicii consumate de indivizi indiferent dacă acestea sunt cumpărate și plătite de aceștia, de Guvern sau de organizații non-profit.
În baza datelor preliminare ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variază în Uniunea Europeană între 49% și 140% din media europeană.
Un număr de 10 state au înregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se află Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, în timp de Germania și Austria au înregistrat niveluri care au depășit media UE cu peste 20 de puncte.
Pe următoarele poziții se află în ordine Danemarca, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Olanda, cu niveluri ale consumului care depășesc media europeană cu 10-15 puncte procentuale.
În Italia, Irlanda, Cipru și Spania, consumul individual efectiv este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Grecia, Portugalia și Lituania cu 10-20 puncte sub medie.
Șase state membre au consemnat în 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croația, România și Bulgaria.
Și în cazul PIB-ului pe cap de locuitor, care măsoară activitatea economică, există diferențe semnificative între statele membre. În 2014, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat în standardul puterii de cumpărare, a variat între 45% din media UE în Bulgaria și 263% în Luxembourg.
Un număr de 11 țări au consemnat un nivel al PIB pe cap de locuitor peste media UE, în 2014, cu 124% în Germania, 128% în Austria și 124% în Danemarca.