Într-un editorial scris pentru ziarul rus Izvestia, Vladimir Marking, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigații al guvernului de la Kremlin, a scris că o asemenea investigație ar putea scoate la iveală detalii interesante despre călătoriile spațiale istorice.
Potrivit independent.co.uk, care citează Moscow Times, Markin va sprijini o anchetă despre dispariția filmării originale a primei expediții pe Lună a americanilor, din anul 1969. De asmenea, rușii vor să afle ce s-a întâmplat cu mostrele aduse pe Pământ după mai multe expediții spațiale.
„Nu negăm faptul că au zburat spre Lună și au făcut un film despre expediție. Dar toate aceste obiecte istorice, științifice, culturale aparțin umanității și au dispărut fără urmă. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat”, a scris Markin.
Editorialul ar putea stârni îngrijorarea NASA. În 2009, NASA a recunoscut că a șters filmările originale cu prima aselenizare din istorie, alături de alte 200.000 de casete, pentru a economisi bani. Totuși, NASA a restaurat copiile acestui eveniment istoric, folosind înregistrările altor surse, precum CBS News.
NASA a vorbit și despre unicitatea solului și rocilor lunare. „Acestea sunt diferite de rocile pământene”, a spus David McKay, un om de știință care coordonează explorarea planetei în cadrul Centrului Spațial Johnson al NASA. JSC găzduiește cele mai multe mostre de pe Lună.
De ce a decis Markin să facă speculații pe baza unui asemenea eveniment? Ei bine, oficialul rus mai scrie că „autoritățile americane au întrecut măsura când au demarat o anchetă într-un caz de corupție care vizează nouă șefi FIFA”.
În data de 2 iunie 2015, președintele FIFA, Sepp Blatter, a anunțat că va renunța la funcția sa, în urma investigației de corupție. „Procurorii americani s-au autodeclarat arbitrii supremi ai fotbalului internațional”, s-a plâns Markin în editorialul său. El consideră că procurorii din SUA au confundat afacerile politice cu corupția. Markin a-a referit la speculațiile presei, potrivit cărora fostul cancelar german Gerhard Schroeder ar fi livrat arme către Arabia Saudită, pentru a ajuta Germania să câștige contractul de organizare a Cupei Mondiale din 2006.