Când iresponsabilii politicii pun mâna pe putere

Când iresponsabilii politicii pun mâna pe putere
Publicat: 21/06/2015, 21:37

Civilitatea înseamnă bună-cuviință.

Administrația Austriei, prin vocea ministrului de externe Sebastian Kurz, arată că se îndepărtează de orice plămadă de bună-cuviință.

Dl. Kurz cere o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană fiind nemulțumit de faptul că statul austriac plătește o alocație de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deși în România această indemnizație este mult mai mică – 9 euro (înainte de dublarea alocațiilor).

Statisticile furnizate de Ministerul de Finanțe austriac, citate de Mediafax, arată că, în 2013, indemnizații pentru copiii străinilor care muncesc în Austria, în valoare totală de 206 milioane de euro, merg, în ordinea sumelor, astfel: la copii din Ungaria (65 de milioane de euro), la copii din Slovacia (48 de milioane de euro), la cei din Polonia (31 de milioane de euro), la cei din în Slovenia (13 milioane de euro) și abia, în ultimul rând, la cei din România (11 milioane de euro). Și totuși, șeful diplomației austriece nu pomenește de copiii unguri sau slovaci, ci de cei români.

Pentru doi copii români, ai căror părinți muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro: „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, se crucește Sebastian Kurz.

Ce este nou aici?

Faptul că în discuție nu mai este pus statutul celor cu soartă îndoielnică – „ilegaliștii” care fură ajutoarele statului de adopție -, ci al celor care au un statut perfect legal.

Cu alte cuvinte: muncești la noi, plăteștit taxe la noi, dar nu ești egal cu noi.

Trebuie să mai adăugăm ceva? Să ne întoarcem în istorie? Eterna autocompătimire?

Istoria trebuie luată așa cum a fost și privită râzând. Nu mai sunt nici împărații, nici baronii, nici grofii și nici marile baluri din vremea divinelor împărătese. Cine își mai amintește că Eminescu a studiat la Viena?

Cu 12 miliarde de euro investiți aici, Austria este pe locul al doilea în topul investitorilor străini în România. Și există și azi o Românie pentru care capitala este Viena și nu Bucureștiul.

Petrol, păduri…Profit curat de sute de milioane de euro care se întoarce spre acționari.

De unde a plecat scandalul Schweighofer? Sau de unde s-a amplificat? De la decizia președintelui de a întoarce în Parlament o lege care ar fi diminuat puterea companiei austriece de a cumpăra lemn din pădurile României. Președintele român a fost preocupat de concurență, de respectarea normelor UE – ca să cităm varianta oficială. Ce a obținut? O gravă știrbire a imaginii sale.

România plătește o alocație pentru copii de 84 de lei (19 euro), la un salariu mediu de 1.700 de lei (380 de euro) – o alocație infimă, este adevărat. Austria plătește 160 de euro, la un salariu mediu de 2.100 de euro.

La un salariu mediu net de 380 de euro, angajatul român plătește statului sub formă de impozit în jur de 43% din venitul său brut (neluând în seamă contribuția angajatorului), adică 166 de euro. Ceea ce înseamnă că alocația primită „pe copil” înseamnă în România 11% din impozitul plătit statului pentru un job. În Austria, taxarea muncii este chiar mai ridicată decât în România, dar în mare nu e cu foarte mult – în jur de 44% se plătește statului din salariul brut (impozitarea este progresivă în Austria, mergând până la 50% din venitul brut – sursa Eurostat). Asta înseamnă că un angajat cu un salariu mediu net de 2.100 de euro plătește statului 924 de euro și primește înapoi ca alocație pentru un copil 160 de euro, adică 17% din contribuția sa. Diferența România – Austria este aproape de la simplu la dublu, fără îndoială, și era o prăpastie înainte de dublarea alocațiilor.

Doar că angajații români din Austria plătesc taxe statului austriac, nu statului român. Adică, dacă unui austriac i se întorc drept alocație pentru un copil 17% din contribuția sa medie, unui român ar trebui să i se întoarcă, din aceeași contribuție, doar 2% (19 euro, alocația unui copil în România), doar pentru faptul că provine dintre-o altă țară? Nu toți plătesc aceleași taxe?

Este bună libera circulație a capitalurilor, este gustoasă benzina ieftină (Austria care nu are picătură de petrol are prețul la benzină mai jos decât România care aproape nu mai importă petrol)? Toate acestea sunt bune, dar nu mai este bună libera circulație a persoanelor? Nici a celor care plătesc taxe la zi?

Dacă e așa, măcar să știm.

Totuși, cel mai probabil, nu rațiunea a dispărut la Viena, ci civilitatea. Acel bun-gust al expresiei și acțiunii pentru care mulți români deschid în ziua de 1 ianuarie televizorul pentru a urmări „Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar