Violoncelistul Răzvan Suma și dirijorul Gabriel Bebeșelea aduc „Visul unei nopți de vară” pe scena Sălii Radio

Violoncelistul Răzvan Suma și dirijorul Gabriel Bebeșelea aduc Visul unei nopți de vară pe scena Sălii Radio
Publicat: 22/06/2015, 17:21

Concertul va debuta cu „Uvertura cubană” a compozitorului american George Gershwin, inițial intitulată „Rumba” și inspirată de o vacanță a compozitorului în Havana. În interpretarea solistică a violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, publicul va asculta asculta în programul serii o lucrare rar cântată pe scenele din România. Este vorba despre „Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători”, semnat de Friedrich Gulda, pianist și compozitor austriac apreciat atât pentru muzica simfonică, cât și pentru creațiile sale de jazz, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Seara se va încheia cu o lucrare extrem de potrivită pentru acest moment al anului, „Visul unei nopți de vară”, partitura lui Felix Mendelssohn, inspirată de piesa de teatru a lui William Shakespeare și care cuprinde celebrul „Marș nupțial”. La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn a conceput uvertura lucrării, urmată de o suită pe care a definitivat-o cu puțini ani înainte de moartea sa. Mulți specialiști au considerat că nici un alt compozitor, nici măcar Mozart, nu a compus la o vârstă atât de timpurie o lucrare așa de valoroasă. Momentul de „start” pentru popularitatea „Marșului nupțial” se datorează căsătoriei prințesei „Vicky” (fiica reginei Victoria) cu prințul Friedrich al Prusiei, în 1858, eveniment la care a fost interpretată partitura lui Mendelssohn.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011 – 2012), Gabriel Bebeșelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble. A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013 – 2014 la gala premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar, pe 1 decembrie 2014, a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român (ICR). Pe 9 aprilie, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.

Sub titlul „Vă place Bach?”, în 2012, Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Johann Sebastian Bach. Ca o continuare firească a acestei inițiative, între 8 și 29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național „Vă place Brahms?”, susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a prezentat, alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan, turneul național „Vă place tango?”, urmat de o a doua ediție în mai-iunie 2015.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Accesul pentru elevi și studenți la acest eveniment este gratuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024