„Înghețarea activităților de cercetare și dezvoltare pentru o perioadă de zece sau 12 ani nu este acceptabilă”, a declarat Khamenei.
„Posibilitatea verificării bazelor noastre militare iese din discuție și este una dintre liniile noastre roșii”, a reafirmat el.
Reacția lui Khamenei intervine în contextul în care membrii occidentali ai Grupului P5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) cer verificarea pentru o perioadă de cel puțin zece ani a activității nucleare iraniene în schimbul anulării sancțiunilor economice internaționale și semnării unui acord final până la 30 iunie.
„Toate sancțiunile economice, financiare și bancare trebuie anulate odată cu semnarea acordului”, a insistat Khamenei.
Inspectori din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) verifică instalațiile nucleare declarate de Iran, dar se plâng de lipsă de acces la baze, documente și persoane relevante pentru domeniul nuclear iranian.
În acest context, Franța a cerut regimului de la Teheran să-și intensifice cooperarea cu AIEA dacă dorește semnarea unui acord final.
Însă Parlamentul de la Teheran a adoptat marți un proiect de lege care interzice accesul inspectorilor AIEA în baze militare din Iran și posibilitatea ca aceștia să interogheze cercetători iranieni în domeniul nuclear.
Teheranul și Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea și încadrarea activităților nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancțiunilor internaționale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.
Calendarul anulării sancțiunilor și viitorul cercetării și dezvoltării atomice iraniene sunt, în continuare, principalele puncte de fricțiune între cele două părți.
Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Teheranul respinge acuzațiile.
Ali Khamenei este cel mai puternic om din Republica Islamică și are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat.