Multe dintre delicatele opere de artă aflate în Muzeele Vaticanului au nevoie de restaurare, după mai multe secole de poluare și acumulări de microparticule. Grație unor dispozitive cu laser, folosite pentru a îndepărta tatuajele nedorite, aceste opere de artă vor putea să își redobândească strălucirea de odinioară.
Compania Lynton Lasers, cu sediul în localitatea Holmes Chapel, din comitatul britanic Cheshire, a fost contactată recent de oficiali ai Sfântului Scaun și a donat Muzeelor Vaticanului una dintre mașinile sale cu laser.
Dispozitivul curăță sculpturile și alte opere de artă prin emiterea unui flux intens de lumină pură și concentrată, care este absorbită cu aviditate de culorile întunecate, așa cum este cazul depunerilor poluante și tatuajelor cu cerneală.
Fluxuri extrem de scurte de raze laser aproape de spectrul infraroșu dezmembrează particulele nedorite – murdărie, cerneală -, facilitând astfel îndepărtarea lor fără a vătăma suprafețele operelor de artă sau, în cazul persoanelor tatuate, pielea acestora.
Firma britanică a primit mulțumiri speciale din partea unuia dintre colaboratorii apropiați ai papei Francisc, cardinalul Giuseppe Bertello, pentru faptul că a donat Muzeelor Vaticanului una dintre mașinile sale cu laser, denumită Compact Phoenix.
O ceremonie privată a fost organizată în acest scop în prestigioasa Pinacotecă de la Vatican, urmată de o vizită la ferma privată a papei Francisc.