Subiecte Bacalaureat 2015 română. Caracterizarea unui personaj din Creangă, Preda sau Călinescu – real, relația dintre două personaje într-un roman interbelic – uman

Publicat: 29/06/2015, 17:17
Actualizat: 10/01/2020, 10:06

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că Bacalaureat 2015 se desfășoară în 520 de centre de examinare și 146 de centre de evaluare. De asemenea, ministrul a anunțat că lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alt județ decât în cel în care este susținut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lucrărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, și nu pe 6 iulie, așa cum era prevăzut inițial.

UPDATE 2 Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pe Edu.ro, atât pentru profilul Real, cât și pentru profilul Uman.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ – profil REAL

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ – profil UMAN

Subiecte Bacalaureat 2015 română UPDATE 1 Profesorul Gheorghe Lăzărescu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a arătat pentru gândul cum trebuiau rezolvate subiectele primite la proba scrisă de limba română. El a precizat care sunt diferențele dintre subiectele primite de elevii de la Real și Uman.

„La primul punct, de la subiectul 1, diferența este că pentru Uman s-au cerut sinonime neologice, în timp ce la Real s-au cerut sinomine în general. La subiectul al doilea de la Real a fost o temă mai larg accesibilă, și anume importanța practicării unui sport, iar la Uman a fost o temă de cultură specifică domeniului umanist, și anume rolul scriitorilor în societate” a spus profesorul. La cel de-al treilea subiect diferența era că la Real se cerea să se prezinte un personaj, iar la Uman să se prezinte relația dintre două personaje din același roman”, a declarat Lăzărescu.

Subiecte Bacalaureat 2015 română, profil Uman:

Primul subiect a avut nouă cerințe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerințe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomenește” și „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvența „Vă mulțumesc, domnule secretar” și construirea unui enunț în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”.

La același subiect, următoarele cinci cerințe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidații trebuiau să precizeze o temă a discuției dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din text, să prezinte rolul notațiilor autorului în text și să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidații trebuiau să comenteze, în 600-100 de cuvinte, o secvență din textul dat.

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul uman și pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

(Clic pentru dimensiunea completă)

Subiecte Bacalaureat 2015 română, profil Real:

La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generații”, de Lucia Demetrius, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică. Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerințe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „socoteai” și „deștepți”, explicarea rolului cratimei în secvența „n-ai venit” și construirea unui enunț în care să se folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „viață”.

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele șase cerințe ale primului subiect: precizarea unei teme de discuție dintre personajele din textul dat; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe; menționarea unei modalități de caracterizare a personajului „Ruxandra”, exemplificând cu o secvență semnificativă; prezentarea rolului notațiilor autorului; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului dramatic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a unei secvențe date din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanța practicării unui sport la orice vârstă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.

(Clic pentru dimensiunea completă)

La sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului s-au înscris 168.945 de absolvenți, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut. Cei mai mulți dintre candidații înscriși, respectiv 163.462, au absolvit liceul la forma de învățământ zi, 2.943 au urmat cursurile liceale la seral și 2.540 la frecvență redusă, potrivit Ministerului Educației.

Dintre candidații înscriși la bacalaureat, 143.949 (76,89%) provin din promoția curentă. Numărul absolvenților de liceu fără bacalaureat din promoțiile anterioare este de aproximativ 340.000, însă doar 24.996 s-au înscris pentru susținerea examenului din sesiunea iunie-iulie 2015, reprezentând 23,11% din totalul înscrișilor.

Subiecte Bacalaureat 2015 română. 150.000 de candidați la prima probă scrisă

Aproape 150.000 de candidați vor susține, luni, testul scris la limba și literatura română și vor avea, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal, două tipuri de subiecte, pe care trebuie să le rezolve, începând de la ora 09:00, în cel mult trei ore. Astfel, absolvenții filierei teoretice – profilul umanist și cei ai filierei vocaționale – profilul pedagogic vor avea aceleași subiecte, iar absolvenții filierei teoretice – profil real și ai filierei tehnologice vor primi alte subiecte.

La Bac 2015, elevii primesc subiecte diferite în funcție de profilul urmat la liceu. Absolvenții de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de Bac 2015 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocațională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcție de profil este prevăzută în metodologia de examen. Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 16:00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluționate. Rezultatele finale vor fi afișate în 10 iulie.

Ministerul Educației a publicat încă de anul trecut modele de subiecte pe care elevii le vor primi la examen pe pe subiecte2015.edu.ro. Ultimul subiect va fi redactarea unui eseu de minimum 600 de cuvinte pe un subiect propus pornind de la un text literar. Fiecare dintre cele trei subiecte propuse va fi notat cu 30 de puncte.

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Modele pentru profilul Uman

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Modele pentru profilul Real

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Baremele se publică la 15:00

Ministerul Educației Naționale va publica, în fiecare zi de examen, începând cu ora 15:00, subiectele și baremele de evaluare pentru proba de Limba și literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2015. Ministerul Educației a publicat pe Edu.ro modele de subiecte pentru fiecare profil în parte.

Până acum elevii au susținut probele de competențe la limba română, la informatică și la o limbă străină învățată în liceu. La proba proba de evaluare a competențelor orale la limba română, din totalul elevilor evaluați (142.266), 98.631 de candidați (69,33%) au obținut certificatul de utilizator experimentat (cu 2,21% peste nivelul înregistrat în 2014), 31.172 de elevi (21,91%) au obținut certificatul de utilizator avansat (în creștere cu 0,38% față de aceeași sesiune a anului 2014), iar 12.463 de elevi (8,76%) au primit certificatul de utilizator mediu, procent inferior celui de anul trecut (9,16%), arată centralizarea trimisă de Ministerul Educației.Pentru susținerea acestei probe s-au înscris 145.073 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care s-au prezentat 142.276 de candidați. 2.798 de elevi au absentat, iar 9 au fost eliminați întrucât au recurs la tentative de fraudă.

Pentru susținerea probei B (evaluarea competențelor lingvistice de comunicare în limba maternă) s-au înscris 7.443 de candidați. Dintre aceștia, au fost evaluați 7.335 de candidați, care au obținut următoarele rezultate: utilizator mediu – 155 de elevi (2,11%), utilizator avansat – 1.014 elevi (13,82 %), utilizator experimentat – 6.166 de elevi (84,07%). 108 candidați nu s-au prezentat. În ansamblu, procentele înregistrate în acest an sunt ușor superioare celor din 2014.

Pentru proba de competențe digitale s-au prezentat 128.875 de candidați dintr-un total de 132.166 candidați înscriși. Doi elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Din totalul absolvenților evaluați (128.873), 32.663 (25,36%) de candidați au obținut certificatul de utilizator experimentat, 38.585 (29,94 %) – certificatul de utilizator avansat, 41.175 (31,95%) – certificatul de utilizator mediu și 15.721 (12,19%) – certitficatul de utilizator începător. Nu au primit calificativ 729 (0,56%) de candidați, iar 3.291 nu s-au prezentat.

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Ce s-a întâmplat la simularea din martie 2015

La simularea din luna martie 2015, elevii de la clasa a XII-a, profilul uman, au avut un text la prima vedere din Jocurile Dianei de Anton Holban pe baza căruia trebuiau, printre altele, să dea câteva două sinonime neologice, să explice rolul unei cratime, să folosească cuvântul ploaie cu sens conotativ, să indice tipul de perspectivă narativă și să ilustreze două trăsături ale genului epic. La subiectul al doilea, au avut de redactat un eseu de 150-300 de cuvinte despre influența traducerilor asupra literaturii naționale. La ultimul subiect, elevii trebuiau să scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume așa cum apar într-un text poetic aparținându-i lui Tudor Arghezi.

Elevii de clasa a XII-a de la profilul realși tehnologicau primit un text la prima vedere din romanul „Accidentul” de Mihail Sebastian pe bază căruia trebuiau să rezolve nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și analiza un text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre relația dintre părinți și copii, iar la subiectul al treilea, un eseu despre opera lui George Bacovia sau Mihai Eminescu.

Rezultatele finale de la simularea din luna martie, centralizate de Ministerul Educației, arată că 6 din 10 elevi de clasa a XII-a au obținut note de 5 și peste 5 la proba de limba română de la simulare bacalaureat, în timp ce numai 5 din 10 elevi au trecut de matematică. Datele statistice de la Ministerul Educației arată că 61,36% dintre elevii de clasa a XII-a au obținut note de trecere la la Limba română, procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%.

La Bacalaureat 2015, elevii primesc subiecte diferite în funcție de profilul urmat la liceu. Ministerul a anunțat această măsură încă de la începutul anului școlar 2012-2013. Astfel, absolvenții de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de Bac 2015 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocațională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcție de profil este prevăzută în metodologia de examen.

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Ce criterii trebuie să îndeplinească subiectele de la Bac 2015

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Baremele de evaluare și de notare la Bacalaureat 2015 se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.

Examenul de Bacalaureat 2015 de luni începe la ora 9:00 și se va termina la ora 12:00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenți când sunt date desigilate subiectele.

Procedura prevede că la accesul candidaților în centrul de examen un cadru didactic și un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate și să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puși să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare și de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidații se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizați conform tabelelor.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot folosi numai creion negru.

În timpul examenelor, candidații nu pot intra în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări și alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinși copiind vor fi eliminați din examen.

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Promovabilitatea la examenul de anul trecut

Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 a fost de 59,25% înainte de soluționarea contestațiilor.

Din totalul celor 161.682 de absolvenți înscriși pentru examene, s-au prezentat atunci 151.301, 28.704 fiind din promoțiile anterioare. Din candidații prezenți la teste, 275 au fost eliminați din examene, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

După soluționarea contestațiilor, promovabilitatea la nivel național a crescut cu 1,4%, la 60,65%. Pe filiere, ponderea absolvenților care au promovat este următoarea: filiera teoretică – 77,2%, filiera vocațională – 67,8% și filiera tehnologică – 38,7%.

Promovabilitatea la bacalureat a fost: în 2004 – 84,59%, în 2005 – 84,68%, în 2006 – 80,48%, în 2007 – 82,08%, în 2008- 78,30%, în 2009 – 81,47%, în 2010 – 69,30%, în 2011 – 45,73%, în 2012 – 44,41%, în 2013 – 56,44%.

CALENDAR BACALAUREAT 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie 2015 Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestațiilor

10 iulie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2015

13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 – 21 august 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Gândul publică toate informațiile despre Bac 2015 – subiecte, barem și rezultate Bacalaureat 2015.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Aproape jumătate dintre bărbații din Coreea de Sud sunt virgini, arată statisticile