„Nu vrem teroriști printre noi”, spune un pensionar polonez, întrebat dacă ar fi de acord ca Polonia să găzduiască mai mulți refugiați. „Ați văzut ce fac în vest?”
Opinia lui este comună în Polonia. Această țară a fost puțin afectată de criza refugiaților din Europa și acceptă un număr redus de imigranți, scrie theguardian.com. Polonia are una din cele mai radicale viziuni asupra imigrației, la nivel european. Un studiu recent, comandat de televiziunea TVN, arată că 60% dintre polonezi împărtășesc aceeași ostilitate față de imigranți.
Potrivit unui studiu din 2013, realizat de Centre for Research on Prejudice, 69% dintre polonezi nu doresc imigranți „non-albi” în țara lor. Mulți cred că imigranții le vor lua locurile de muncă și vor afecta economia.
Politicienii se află „între ciocan și nicovală”. Pe de o parte, UE a cerut Poloniei să primească mai mulți imigranți, în numele solidarității europene. Pe de altă parte, partidul de guvernământ, Platforma Civică, se va confrunta în toamnă cu noi alegeri electorale. „Polonezii nu vor imigranți în țara lor”, a declarat un politician al Platformei Civice. „Nu îi înțeleg, nu îi tolerează și cred că acceptarea lor este prea scumpă”.
Ca urmare, guvernul a protestat împotriva relocării imigranților la nivel european, în condițiile în care anul viitor, Polonia e obligată să accepte 1.000 de străini.
Potrivit ONU, Polonia a promis că va primi 100 de refugiați sirieni între 2016 și 2020. Polonia nu a fost niciodată o țară ospitalieră cu refugiații. În 2014, șeful oficiului de imigrație a garantat protecția pentru 732 străini și a refuzat intrarea în țară a 2.000 de străini. Din cei acceptați, 115 au fost sirieni – chiar dacă războiul sângeros din Siria a determinat 4 milioane de sirieni să plece din țară. Circa 5.500 de cazuri au fost refuzate, deoarece refugiații doreau să ajungă în vestul Europei, în principal în Germania.
Studiile arată că cei mai mulți polonezi consideră că problemele lumii trebuie rezolvate de altă țară, în niciun caz de a lor. Politicienii sesizează acest lucru. Polonia este unul din cel mai slab contributor la ajutorul umanitar pentru refugiați. Pe de altă parte, sub incidența legii marțiale, mulți polonezi primesc pachete din Occident, înțesate cu haine și mâncare. În ultimii zece ani, Polonia a primit zeci de milioane de euro de la UE, sub formă de ajutor pentru dezvoltare.
Cei care formează partidul de guvernământ și aripa de dreapta a opoziției aparțin unei generații care a cerut azil politic în vest, în anii 1980 și de obicei l-au și primit. Se pare că generația „Solidarnosc” nu este prea dornică să ofere aceeași solidaritate, conchid cei de la theguardian.com.