Prima pagină » Știri externe » CRIZA DIN GRECIA. Înțelegere între Tsipras și Merkel, după ce au vorbit la telefon. Grecii au termen până marți să găsească o soluție. REACȚIA FMI. Tsakalotos, noul ministru de Finanțe

CRIZA DIN GRECIA. Înțelegere între Tsipras și Merkel, după ce au vorbit la telefon. Grecii au termen până marți să găsească o soluție. REACȚIA FMI. Tsakalotos, noul ministru de Finanțe

La scurt timp după publicarea rezultatelor oficiale de la referendumul istoric din Grecia, la care elenii au spus, în număr covârșitor, un "NU" pachetului de reforme propus de UE, premierul Alexis Tsipras a făcut primii pași pentru noi negocieri. A vorbit atât cu liderii partidelor din Grecia, cât și cu cancelarul german, Angela Merkel, dar și cu președintele rus, Vladimir Putin. Liderii europeni i-au dat termen să vină cu noi propuneri de reforme până marți, când este programat summitul extraordinar al liderilor din zona euro. Situația este din ce în ce mai complicată pentru Grecia, avertizează liderii europeni, care exclud însă o ieșire din zona euro. Un argument pentru acest lucru o reprezintă și demisia ministrului grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, nu tocmai plăcut de creditori, mai ales după ce acesta a zis despre liderii europeni că sunt "teroriști". Astfel, în locul lui Varoufakis, a venit unul dintre negociatorii Greciei, Euclid Tsakalotos. Potrivit rezultatelor oficiale, 61.3% dintre greci au ales „NU", iar 38.7% „DA". Premierul Alexis Tsipras le-a mulțumit grecilor pentru „alegerea curajoasă". „Voi pune în aplicare acest mandat fără ezitare, care nu este un mandat de ieșire din Europa, ci un mandat pentru întărirea poziției Greciei în negocierile cu UE", a spus el. Gândul transmite LIVE TEXT principalele evenimente.

Referendum istoric duminică în Grecia. Chemați să voteze planul de austeritate al creditorilor internaționali, grecii au spus „NU” într-o proporție covârșitoare. Potrivit rezultatelor oficiale, 61.3% dintre greci au ales „NU”, iar 38.7% „DA”. Premierul Alexis Tsipras le-a mulțumit grecilor pentru „alegerea curajoasă”. „Voi pune în aplicare acest mandat fără ezitare, care nu este un mandat de ieșire din Europa, ci un mandat pentru întărirea poziției Greciei în negocierile cu UE”, a spus el.

După primele rezultate oficiale, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, au avut o discuție telefonică în care au căzut de acord că un summit al liderilor din zona euro ar trebui să aibă loc marți. Luni seară este programată o întâlnire a celor doi.

UPDATE 19:33 Euclide Tsakalotos a fost numit în funcția de ministru de Finanțe al Greciei, înlocuindu-l pe Yanis Varoufakis, care a demisionat, informează presa elenă. Până acum acesta a fost secretar de stat în Ministerul de Externe. Ceremonia pentru depunerea jurământului este programată luni seară.

UPDATE 19:10 Tsipras are susținerea a cinci partide din Grecia. Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos a anunțat luni că trei partide de opoziție au semnat o declarație de susținere a premierului Alexis Tsipras în vederea negocierii unui nou plan de salvare cu creditorii, relatează The Associated Press în pagina electronică.

Astfel, cinci partide se reunesc, în total, în spatele premierului, care avea deja susținerea formațiunii sale, Syriza (extremă stânga), și a Partidului Grecilor Independenți (naționaliști) care face parte din coaliție.

În opinia lui Kammenos, această susținere anunță o „nouă eră” în politica greacă și sporește șansele Atenei de a ajunge la un acord cu creditorii săi europeni și internaționali. Detalii, AICI.

UPDATE 19:05 Băncile din Grecia rămân închise, informează presa internațională. Grecii pot scoate de la bancomate tot maximum 60 de euro.

UPDATE 18:49 Marine Le Pen, liderul partidului francez Frontul Național, îndeamnă țările din Uniunea Europeană să constate „eșecul” monedei euro și să revină la monedele naționale, după ce duminică poporul grec a respins măsurile de austeritate propuse de creditori, relatează publicația franceză Atlantico.

Discutând rezultalele referendumului de duminică din Grecia, Marine Le Pen, președinta partidului de extremă-dreapta Frontul Național, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului francez BFM TV, că „BCE trebuie să înceteze imediat să mai facă abuz de putere și să nu mai priveze Grecia de lichidități”.

„Sunt de părere că trebuie să constatăm eșecul monedei euro și să ne concentrăm pe organizarea unui proces de revenire la monedele naționale”, a adăugat Marine Le Pen.

UPDATE 17:42 Noul ministru de Finanțe al Greciei este Euclid Tsakalotos, unul dintre negociatorii Greciei.

UPDATE 17:45 FMI este pregătit să asiste Grecia, a transmis directorul Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde. „FMI ia act de referendumul din Grecia. Monitorizăm situația cu atenție și suntem pregătiți să ajutăm Grecia dacă ne va cere asta”, a zis Lagarde, potrivit The Guardian.

UPDATE 17:30 Eurogrup așteaptă noi propuneri din partea Greciei, dar rezultatul referendumului va îngreuna negocierile, afirmă președintele instituției, Jeroen Dijsselbloem, subliniind că menținerea statului elen în zona euro va necesita „reforme dificile”.

„Rezultatul referendumului este foarte neplăcut pentru viitorul Greciei”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, citat de cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

UPDATE 16:25 Premierul Alexis Tsipras a vorbit cu cancelarul Angela Merkel la telefon și au convenit ca autoritățile de la Atena să-și prezinte programul de reforme marți, la summitul extraordinar al statelor din zona euro, anunță BBC, citând presa din Grecia. Detalii, AICI.

UPDATE 16:23 Amintim faptul că Grecia a rămas fără ministru de Finanțe, după ce Yanis Varoufakis și-a dat demisia în această dimineață. Potrivit presei internațioanle, este foarte probabil ca înlocuitorul lui Varoufakis să fie chiar unul din echipa de negociatori, Euclid Tsakalotos. Potrivit Reuters, citat de BBC, Varoufakis le-a zis jurnaliștilor de la Atena că deși el pleacă, se vor vedea cu Tsakalotos.

UPDATE 16:00 Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că referendumul din Grecia reprezintă o respingere a regulilor din zona euro. „Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, trebuie să propună reforme mai mari decât cele prezentate până acum. Nu putem abandona Grecia, dar toate statele UE trebuie să se pregătească acum să ofere un ajutor umanitar. Grecia este amenințată de insolvență”, a spus Sigmar Gabriel, potrivit Reuters.

UPDATE 15:48 Premierul Alexis Tsipras a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin. Potrivit BBC, subiectul discuției a fost datoria Greciei și, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, Putin „și-a exprimat susținerea față de poporul grec în dificultățile cu care se confruntă”. Mai mult, același comunicat arată și faptul că Tsipras și Putin au discutat despre „dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Grecia”.

UPDATE 15:08 Ministrul de Finanțe al Germaniei susține că datoria Greciei nu poate fi redusă, iar subiectul nu este pe agenda guvernului german. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Martin Jaeger, a precizat că nu există fundament pentru o astfel de măsură, mai ales că autoritățile elene încă nu au făcut noi propuneri pentru un alt plan de salvare.

UPDATE 14:33 În aceste momente, se desfășoară o întâlnire între liderii partidelor din Grecia, pentru a discuta punctele de pornire în următoarele negocieri. La întâlnire participă și Alexis Tsipras, care, potrivit The Guardian, urmează să aibă o discuție și cu președintele rus, Vladimir Putin, și cu cancelarul german, Angela Merkel.

UPDATE 14:31 Conducerea BCE urmează să aibă o discuție, luni seara, despre un fond de urgență pentru Grecia, au declarat surse oficiale pentru Reuters.

UPDATE 13:54 Grecia ar trebui să beneficieze de un nou plan de salvare și ar trebui să rămână în zona euro, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, potrivit BBC. Spania este deschisă noilor negocieri cu guvernul de la Atena.

UPDATE 13:40 Comisia Europeană nu va începe negocierile fără un mandat din partea miniștrilor de Finanțe din zona euro, a anunțat vicepreședintele CE, responsabil cu euro și dialog social, Valdis Dombrovskis. „Eurogroup are toate instrumentele să mențină stabilitatea economică a zonei euro. Un răspuns NU complică grupurile, s-a creat o distanță foarte mare între Grecia și Zona euro. Comisia Europeană este, în continuare, dornică să găsească o soluție, dar pentru noi negocieri avem nevoie de mandat de la Eurogroup”, a anunțat Dombrovskis, de la Bruxelles.

În plus, vicepreședintele CE a precizat că reformele din Grecia au fost implementate doar parțial și că Guvernul Tsipras este vinovat pentru eșecul înregistrat în ce privește creșterea economică.

UPDATE 13:11 Negocierile cu Grecia nu pot fi reluate deocamdată, a anunțat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel. „Ușile rămân deschise pentru un nou plan de salvare a Greciei, chiar și după rezultatul referendumului, dar negocierile nu pot începe încă. În lumina deciziei cetățenilor greci, condițiile pentru a începe noi negocieri nu sunt încă îndeplinite”, a spus Steffen Seibert, anunță BBC.

UPDATE 12:16 Miniștrii de Finanțe ai UE se vor întâlni în prima parte a zilei de marți. Membrii Eurogroup au fost convocați pentru ora 13:00, în condițiile în care de la ora 18:00 este programat summit de urgență al zonei euro, anunță președintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, potrivit The Guardian.

Potrivit unui comunicat de presă, membrii Eurogroup așteaptă noi propuneri de reforme din partea autorităților de la Atena.

UPDATE 11:46 Președintele Klaus Iohannis spune că, deși Grecia a votat „Nu” la referendumul de duminică, speră că înțelepciunea politică și economică va prima în cele din urmă și se vor găsi soluții care să însemne „Da” pentru viitorul european al Greciei. Mai multe detalii AICI

UPDATE 11:03 Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei săptămâni, în urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe piețele financiare, potrivit analiștilor citați de Bloomberg. „Reacția pieței a fost până acum remarcabil de calmă. Majoritatea oamenilor stau deoparte și așteaptă să vadă cum răspund autoritățile europene”, a declarat Callum Henderson, director pentru cercetări în domeniul valutar la Standard Chartered în Singapore. Mai multe detalii AICI.

UPDATE 10:14 Sky News publică ultimele rezultate oficiale, după numărarea a 100% dintre voturi. 61.3% dintre greci au spus „NU”, iar 38.7% au spus „DA”.

UPDATE 09:40 Un parlamentar german, apropiat al Angelei Merkel, susține că Grecia ar trebui să iasă din zona euro. „Acest vot înseamnă că Grecia nu pot continua în zona euro. BCE trebuie să nu mai finanțeze o Grecie falimentară”, a declarat Klaus Peter Willsch, potrivit BBC, adăugând că liderii UE ar trebuie să discute despre organizarea Grexitului. „Grecia poate sta în UE, dar nu și în zona euro. Ne-au șantajat. Au încercat să-i ia ostatici pe plătitorii de taxe din alte țări”, a mai spus germanul.

UPDATE 08:58 Ministrul de Finanțe Yanis Varoufakis A DEMISIONAT, la cererea unor membri Eurogroup. Detalii, AICI.

 

UPDATE 08:45 REZULTATE FINALE: 61% au spus NU, iar 39% au spus DA, potrivit BBC.

UPDATE 01:55 Ministrul de Finanțe al Slovaciei, Peter Kazimir: „Coșmarul euroahitecților că o țară poate părăsi clubul pare a fi un scenariu realist după ce Grecia a votat NU azi”

UPDATE 01:30 Premierul grec, Alexis Tsipras, a avut o întrevedere cu președintele Prokopis Pavlopoulos, căruia i-a transmis faptul că țara are nevoie de „un front național puternic” pentru a negocia o modalitate de a ieși din criză.

UPDATE 01:02 După centralizarea a 94% dintre voturi, reiese faptul că 61.3% au votat „NU”, iar 38.7% au spus „DA”.

UPDATE 01:02  „Rezultatul referendumului este regretabil pentru Grecia. Pentru revenirea economică a Greciei, măsurile de austeritate și reformele sunt inevitabile. Așteptăm inițiativa autorităților elene. Miniștrii de Finanțe din UE se vor întâlni marți, 7 iulie”, a declarat președintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

UPDATE 00:58 Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că rezultatul referendumului lasă Grecia într-o poziție mai proastă în negocierile care vor urma. „Este o zi dificilă. Este o largă majoritate în Grecia și promisiunea premierului Tsipras către poporul grec, care le-a spus că Grecia va avea un cuvânt mai greu de spus în negocieri. Dar nu e adevărat”, a spus Schulz, avertizându-l pe Tsipras că mai are de convins încă 18 lideri ai zonei euro că este posibilă o nouă negociere. 

UPDATE 00:24 Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 90 la sută din voturi, 61,45 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de UE, iar 38,55 % s-au pronunțat în favoarea acestora. 

UPDATE 00:17 Donald Tusk a convocat un summit al statelor din zona euro pentru marți, ora 18:00. În seara aceasta, președintele Comisiei Europene, Jean CLaude Juncker, va susține o videoconferință cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele BCE, Mario Draghi și președintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

TITLURILE OREI

  • După numărarea a 85% din voturile de la referendum, opțiunile sunt împărțite astfel: 61,5% „NU”, 38,5% „DA”

 

  • Premierul Alexis Tsipras le-a mulțumit grecilor pentru votul la referendum, susținând că acesta va da greutate negocierilor. „Odată cu alegerea istorică de azi, poporul grec a răspuns corect. Nu au răspuns dacă vor să iasă din Europa. Europa nu poate fi o stradă cu o singură direcție pentru austeritate. Grecii vor o Europa a democrației. Grecia va merge înainte cu negocierile și va încerca să găsească o soluție mai sănătoasă. Sunt sigur că BCE realizează de criza umanitară din țara noastră. Vrem să continuăm negocierile și să avem un plan viabil de investiții acceptat. Vrem dreptate socială și să devenim mai puternici, să ne întărim financiar. Încercăm să ajungem la un acord cu UE, dar de data aceasta pe masa negocierilor se va afla și datoria. Putem avea o soluție viabilă doar dacă restructurăm datoria”

 

  • Ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, a susținut că grecii au luat o decizie curajoasă spunând „NU” planului de austeritate. „Este un mare DA pentru democrația din Europa”, a comentat el.

 

  • Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, au avut o discuție telefonică în care au căzut de acord că un summit al liderilor din zona euro ar trebui să aibă loc marți. Luni seară este programată o întâlnire a celor doi.

 

  • Liderul partidului Noua Democrație, Antonis Samaras, a demisionat după eșecul campaniei „DA”.

 

UPDATE 23:40 Prima declarație a lui Alexis Tsipras, după referendum: „Am demonstrat că democrația nu poate fi șantajată. Grecii au făcut o alegere curajoasă, una care va schimba dezbaterile din Europa. Trebuie să ridicăm din nou Grecia. Să căutăm unitate națională și stabilitatea financiară. Le mulțumesc miilor de cetățeni europeni care au ieșit pe străzi și și-au arătat solidaritatea cu poporul grec. Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasă săptămâna trecută, pentru a găsi o soluție viabilă cu creditorii și să ieșim din acest cerc vicios al austerității. Voi pune în aplicare acest mandat fără ezitare, care nu este un mandat de ieșire din Europa, ci un mandat pentru întărirea poziției Greciei în negocierile cu UE. Odată cu alegerea istorică de azi, poporul grec a răspuns corect. Nu au răspuns dacă vor să iasă sau nu din Europa. Europa nu poate fi o stradă cu o singură direcție pentru austeritate. Grecii vor o Europa a democrației. Grecia va merge înainte cu negocierile și va încerca să găsească o soluție mai sănătoasă. Sunt sigură că BCE realizează de criza umanitară din țara noastră. Vrem să continuăm negocierile și să avem un plan viabil de investiții acceptat. Vrem dreptate socială și să devenim mai puternici, să ne întărim financiar. Încercăm să ajungem la un acord cu UE, dar de data aceasta pe masa negocierilor se va afla și datoria. Putem avea o soluție viabilă doar dacă restructurăm datoria”

UPDATE 23:34 În scurt timp, numărătoarea voturilor se va termina. Până acum, 85% dintre voturi au fost centralizate. Dintre acestea, 61.5% reprezintă voturile „NU”, în timp ce doar 38.5% reprezintă „DA”, anunță BBC.

UPDATE 23:22 Miniștrii de Finanțe ai UE se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a discuta despre rezultatele referendumului din Grecia.

UPDATE 23:18  76.59% dintre voturi au fost numărate. Potrivit ultimelor rezultate parțiale, 61.6% au votat „NU”, iar 38.4% au votat „DA”.

UPDATE 23:12 Primele efecte ale referendumului: Antonis Samaras, fostul premier al Greciei, și-a dat demisia din fruntea partidului Noua Democrație.

UPDATE 23:10 Sky News: Angela Merkel și Francois Hollande au cerut ca un summit special al statelor din zona euro să fie organizat marți.  

UPDATE 22:50 S-au numărat 65.71% dintre voturi. Până în acest moment, 61.37% au spus „NU”, 38.63% au spus „DA”, anunță Sky News.

UPDATE 22:40 Ministrul de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, a ținut o conferință de presă, în care a spus că speră că negocierile cu creditorii vor fi reluate, scrie BBC. „De mâine, Europa, a cărei inimi bate în seara asta în Grecia, va începe să-și vindece rănile. Poporul grec și-a spus cuvântul: fără alte tăieri, dar cu reforme adevărate. NU-ul de azi este un mare DA pentru o Europă democratică și întărește protecția Greciei oferită oamenilor săi. Timp de cinci luni, creditorii au refuzat negocierile substanțiale, ne-au impus închiderea bîncilor și au planificat umilirea noastră. Grecii au spus NU celor cinci ani de umilire”, a spus Varoufakis, potrivit The Guardian.

UPDATE 22:36 Vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, a declarat că noi negocieri cu Grecie sunt „greu de imaginat”, după un vot „NU” la referendum, potrivit Sky News. „Tsipras a distrus acum ultima posibilitate de compromis”, a spus el.

UPDATE 22:29 Televiziunile din Grecia, citate de The Guardian, anunță faptul că premierul grec, Alexis Tsipras a vorbit deja cu câțiva lideri europeni, începând cu președintele francez, Francois Hollande. Sunt și zvonuri potivit cărora și președintele BCE, Mario Draghi, ar fi fost contactat.

UPDATE 22:00 După numărarea a 50% din voturi opțiunile sunt împărțite astfel: 61,21% „NU”, 38,79% „DA”

UPDATE 21:45 După numărarea a 30% din voturi, opțiunile sunt împărțite astfel: 60,7% „NU”, 39,3% „DA”

UPDATE 21:30 Miniștrii de finanțe din zona euro nu au planificată o întâlnire de urgență mâine în cazul Greciei. „În nici un caz. Miniștrii nu ar ști ce să discute”, a declarat un oficial citat de Reuters.

UPDATE 21:15 Ministerul de Interne al Greciei a lansat o proiecție oficială a rezultatului referendumului, arătând că tabăra „NU” va câștiga cu 61%, potrivit The Guardian.

UPDATE 21:10 Euclid Tsakalotos, ministru adjunct de externe și negociator-șef, a declarat la o televiziune grecească, citată de BBC: „Vom negocia o soluție care este viabilă financiar”. Întrebat cum s-ar putea ajunge la un acord în 48 de ore în condițiile în care guvernul și creditorii nu au fost de acord asupra unui număr de probleme de bază timp de cinci luni, el a spus că acum exitsă două noi puncte importante care au modificat situația: „În primul rând, guvernul are acum un nou mandat popular și al doilea este cel mai recent raport al FMI, care spune că datoria Greciei este nesustenabilă”.

UPDATE 20:50 După numărarea a 20% din voturi, rezultatele sunt: 60,49% „NU” – 39,51% „DA”.

UPDATE 20:45 Banca Națională a Greciei va solicita în această seară Băncii Centrale Europene să ridice limita plafonului de numerar de urgență impusă weekend-ul trecut, relatează AFP, citat de BBC. Această decizie a determinat Grecia să impună cetățenilor limite la retragere de numerar și alte restricții.

UPDATE 20:37 Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu instituțiile financiare, a anunțat că Guvernul Greciei nu intenționează să emită nicio monedă paralelă dacă rezultatele oficiale vor confima respingerea de către majoritatea cetățenilor a măsurilor economice propuse de creditori. „Nu avem planuri de emitere a unei monede paralele„, a declarat Tsakalotos.

UPDATE 20:30 Potrivit Reuters, Banca Greciei va solicita Băncii Centrale Europene mai multă asistență de urgență cu lichidități pentru băncile sale.

UPDATE 20:20 După numărarea a 7,4% din voturi, rezultatele sunt : 59,7% „NU” – 40,3% „DA”

UPDATE 19:35 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Francois Hollande, se vor întâlni luni seară pentru a discuta situația Greciei, după referendum.

De reamintit că Francois Hollande s-a pronunțat, în cursul săptămânii, pentru încheierea unui acord rapid cu Grecia.

UPDATE 19:18 Prezența la urne în referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor economice a depășit nivelul de 40 la sută, astfel că plebiscitul va fi validat, anunță Ministerul de Interne de la Atena.

UPDATE 19:12 Toate televiziunile grecești declară victoria taberei „NU”.

UPDATE 19:00 VOTUL LA REFERENDUM S-A ÎNCHEIAT.  51,5% dintre greci au spus „NU”, iar 48,5% „DA”, potrivit unui sondaj al televiziunii elene, citat de ziarul francez Le Monde

Rezultate parțiale

UPDATE 18:46 Jurnaliștii greci le-au spus celor de la BBC că numărul celor care au spus „NU” la referendum îl devansează pe cel al celor care au votat pentru planul de austeritate.

UPDATE 18:30 The Guardian, The Telegraph și Sky News, citând surse oficiale, susțin că, dacă rezultatele referendumului arată „NU”, atunci guvernul de la Atena va trimite negociatorii la Bruxelles, pentru noi discuții cu membrii Eurogroup, chiar în această noapte. „O înțelegere ar putea fi încheiată în mai puțin de 24 de ore”, a declarat ministrul de Finanțe al Greciei, Yanis Varoufakis, pentru CNBC.

UPDATE 18:04 Grecia pregătește o amnistie fiscală pentru grecii care au conturi în franci elvețieni, potrivit The Guardian, care citează ziarul elvețiani Neue Zurcher am Sonntag Zeitung. Grecia este atât de disperată după bani încât se gândește inclusiv în a-i salva pe evazioniști de anchetare dacă aceștia plătesc 21% din veniturile nedeclarate. Ziarul elvețian citează „surse din cercuri foarte informate”. Estimările făcute asupra conturilor deținute de greci în Elveția sunt extrem, de vagi – se încadrează între 2 miliarde de euro și 200 de miliarde de euro.

TITLURILE OREI

  • Amintim faptul că aproape 10 milioane de greci sunt așteptați la urne să voteze pentru sau împotriva măsurilor austere propuse de liderii Uniunii Europene, în scopul redresării economice a Greciei. Secțiile de votare au fost deschise la ora 7:00 și se vor închide la 19:00. Premierul elen, Alexis Tsipras, a votat în jurul orei 10:30. Detalii, aici.
  • Pe lângă cozile de la secțiile de votare, grecii au format, din nou, cozi lungi în fața bancomatelor.
  • Între timp, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat Grecia că, dacă rezultatul referendumului va fi „NU”, atunci țara va ieși din zona euro. Declarația integrală a lui Schulz o puteți citi aici.
  • Autoritățile elene au plănuit ca, după închiderea urnelor, armata să fie mobilizată și să patruleze pe străzi, totul pentru a menține ordinea publică. Despre planul secret Nemesis, citiți aici.
  • Deși nu au apărut încă exit-polluri, Financial Times a intrat în posesia unui sondaj de opinie realizat chiar înainte de deschiderea urnelor. Potrivit acestuia, câștigătorii referendumului ar fi cei care spun „NU”. În plus, o televiziune din Grecia, Mega TV, susține că, până la ora 15:00, prezența la vot era de 35%, în condițiile în care este necesar un procent de 40 pentru ca referendumului să fie valabil.

 

UPDATE 16:34 O cofetărie din Grecia participă la referendum într-un mod inedit. Au copt prăjiturele, pe care au scris „OXI” (NU) și „Nai” (DA). „DA sau NU, veniți să faceți o alegere mai ușoară la noi. Orice ați alege, sunt la fel în interior”.

 

UPDATE 15:58 Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) va suferi pierderi superioare cifrei de 14,4 miliarde de euro, suma menținută ca rezervă pentru fluctuații ale monedei euro, dacă Grecia va ieși din zona euro, afirmă președintele instituției, Jens Weidmann, conform unor surse citate de presa germană.

Detalii, AICI.

UPDATE 15:52 The Telegraph citează un sondaj de opinie dat de Financial Times, care îi dă câștigători pe cei care votează „NU”. Procentul, cu tot marjă de eroare, s-ar situa între 51-53%. Sondajul nu a fost încă dat publicității, dar a fost realizat chiar înainte ca secțiile de votare să fie deschise.

UPDATE 15:44 Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele orașe, începând de duminică seară, dacă se vor înregistra violențe după sfârșitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate, scrie Mediafax. Potrivit publicației Sunday Times, planul secret – Nemesis – prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor orașe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situației economice.

Detalii, AICI.

UPDATE 14:28 Ministrul grec al Apărării, politicianul de extremă-dreapta Panagiotis Kammenos, a declarat duminică, după ce a votat la Atena, că „poporul trebuie să decidă”, afirmând că băncile au fost închise „de opoziție”, informează La Repubblica.

„Lumea nu trebuie să se teamă de poporul grec”, a declarat Kammenos, care este ministru al Apărării și liderul partidului de extremă-dreapta Grecii Independenți. Formațiunea radicală a format Guvernul împreună cu partidul de extremă-stânga Syriza, condus de premierul Alexis Tsipras.

„Bancomatele? Au fost închise de opoziție”, a acuzat Kammenos, sugerând că în spatele închiderii băncilor greci ar fi o manevră internațională inspirată de opoziția de centru-dreapta și centru-stânga.

UPDATE 14:20 Fostul premier grec, George Papandreou, a transmis că, pentru Grecia, este mai bine să rămână în zona euro dacă vrea cu adevărat să se reformeze.

„Pentru marile schimbări, este de o importanță strategică să rămână în nucleul dur al zonei euro pentru a putea produce marile schimbări în mod eficient. Negocierile nu reprezintă un zar în mâna unui guvern aflat într-o poziție dificilă. Este o negociere continuă, zilnică și sistematică” pentru ca vocea Greciei să fie auzită, ca vocea grecilor să fie auzită”, a declarat papandreu, după ce a votat, potrivit BBC.

UPDATE 14:14 Președintele Parlamentului European, după ce a avertizat grecii că un „NU” la referendum echivalează cu ieșirea din zona euro, acum vine cu gânduri mai bune. Martin Schulz a spus că UE ar putea acorda Greciei mai multe împrumuturi de urgență pentru a-și putea plăti salariile funcționarilor publici și pentru a putea menține în funcțiune serviciile publice, precum transportul, energia și sistemul sanitar.

„Nu vom abandona poporul grec”, a spus Schulz, potrivit The Guardian.

UPDATE 14:05 Ministrul grec al Reformelor Administrative, a spus că Syriza, partidul lui Tspiras, nu ar trebui să plece de la putere dacă vor pierde referendumul. „O să fim criticați în multe lucruri, dar avem un mandat pentru a rupe sistemul de oligarhi. O demisie a guvernului ar fi, în opinia mea, o renunțare la mandatul său”, a spus George Katrougalos, potrivit BBC.

UPDATE 12:52 Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a lansat un avertisment către greci: va fi necesară introducerea unei noi monede în cazul în care rezultatul referendumului va fi „NU”.

„Mai este Grecia în zona euro după acest referendum? Cu siguranță, dar dacă grecii vor spune NU, atunci vor trebui să introducă o monedă nouă după referendum, asta pentru că euro nu este disponibil ca metodă de plată. În momentul în care cineva introduce o nouă monedă, iese din zona euro. Asta îmi dă speranțe că oamenii nu vor vota NU astăzi”, a declarat Schulz, într-un interviu pentru un post de radio german, citat de The Guardian.

UPDATE 12:46 Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a votat, la o secție din Atena. „Grecii au ocazia de a-și spune punctul de vedere auspra ultimatumului dat de membrii Eurogroup, să arate că democrația și că euro pot conviețui. Democrația este o floare fragilă care trebuie îngrijită”, a spus Varoufakis, potrivit The Telegraph.

UPDATE 12:43 Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a votat și el, îndemnând țara să rămână unită, indiferent de rezultatele referendumului de duminică. „Ziua de azi aparține doar cetățenilor. Ei sunt chemați să decidă, așa cum consideră ei și ghidați doar de interesele naționale, viitorul țării noastre și a poporului nostru”, a declarat Pavlopoulos.

UPDATE 12:35 În timp ce unii se înghesuie la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunea privind viitorul economic al țării, mulți greci au format, din nou, cozi lungi la bancomate. Potrivit presei străine, bancomate nu mai au bancnote de 20 de euro, ceea ce înseamnă că fiecare grec poate scoate de la bancă maximum 50 de euro, nu 60.

FOTO: BBC// Andrea Herrera

UPDATE 12:30 „Astăzi, democrația cucerește frica”, a spus premierul grec, Alexis Tsipras. La scurt timp după ce și-a exercitat votul, prim-ministrul a reiterat ideea că „mulți pot ignora dorința unui guvern, dar nimeni nu poate ignora voința poporului”.

„Astăzi este o zi de sărbătoare, sărbătorim democrație, este o bucurie. Și când democrația trece peste frică, atunci găsim soluții pentru salvare. Poporul grec trimite azi un mesaj foarte puternic, de demnitate și determinare. Mesajul că au o alegere în mâinile lor. Nimeni nu poate ignora voința poporului de a trăi. Sunt convins că de mâine vor deschide un alt drum pentru oamenii din Europa, un drum de reîntoarcere la valorile democrației și solidarității în Europa, trimitem un mesaj de determinare, nu doar să fim în Europa, ci să trăim cu demnitate în Europa. Să fim egali toți. E un act de determinare pentru un viitor mai bun pentru noi, și pentru Grecia, și pentru Europa. Sunt optimist”, a spus Tsipras, după ce a votat, potrivit The Guardian.

UPDATE 12:15 Grecii sunt așteptați să voteze la referendum DA sau NU, în ce privește măsurile de austeritate propuse de UE. Ironic este faptul că, pe buletinul de vot, grecii trebuie să se pronunțe asupra unor reforme propuse de UE pe 25 iunie, dar care au expirat.

UPDATE 10:29 Premierul grec Alexis Tsipras a votat la referendum, el fiind unul dintre primii politicieni greci care și-au exprimat opțiunea de vot.

La ieșirea de la vot, Tsipras a afirmat că țara sa este hotărâtă să-și decidă propriul „destin” în zona euro, potrivit BBC. „Nimeni nu poate ignora mesajul de determinare al unui popor care și ia destinul în propriile mâini”, a spus el.

UPDATE 10:25 Câțiva foști prim-miniștri eleni, toți partizani ai unui „da” la referendumul din Grecia, au votat duminică la primele ore ale dimineții în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

Citește aici în continuare.

Miza referendumului de duminică este mare atât pentru viitorul Greciei în UE, cât și în plan intern, în condițiile în care tot mai multe voci din jurul lui Alexis Tsipras au invocat scenariul demisiei în cazul în care elenii vor vota DA, în ciuda apelurilor guvernului.  Financial Times publică un material despre cele trei scenarii posibile după referendumul din Grecia din 5 iulie.

Astfel, cele trei scenarii identificate de Financial Times sunt următoarele: 1 – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras își dă demisia; 2 – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras rămâne; 3 – Grecia votează NU.

Primul scenariu – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras își dă demisia.

Întrebarea care se pune în acest caz este cât de repede se poate forma un nou Guvern. Răspunsul Financial Times? „Depinde”. Dacă partidul premierului Tsipras, Syriza, va forma o coaliție cu celelalte trei partide mari din Parlament, s-ar putea forma un Guvern de unitate națională.

La fel s-a întâmplat și în 2011, când tehnocratul Lucas Papademos a devenit premier, iar Grecia a acceptat al doilea plan de ajutor.

„Aceasta este probabil cea mai bună cale pentru Grecia de a schimba cursul și a asigura un nou bailout înainte de ceea ce mulți consideră ultimul deadline, 20 iulie, când Grecia trebuie să plătească 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europene”, scrie Financial Times.

Totuși, sursa notează că, dacă nu apare un nou lider marcant în Syriza, este greu de crezut că Grecia va reuși să formeze o mare coaliție.

Al doilea scenariu –  Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras rămâne.

Prim-ministrul grec a anunțat că se va supune poporului și că, dacă grecii votează DA la referendumul de duminică, va accepta condițiile creditorilor.

Cu toate acestea, mulți lideri din zona euro au anunțat că nu mai pot lucra cu Tsipras, după ce acesta i-a acuzat, într-un discurs televizat recent, că „șantajează” Grecia.

Întrebarea care se pune în acest caz este dacă liderii europeni vor fi deschiși la discuții cu Tsipras, iar taberele sunt împărțite.

Astfel, Ministrul de finanțe olandez Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogroup, a spus răspicat că Alexis Tsipras nu mai este de încredere, în timp ce Ministrul de finanțe francez, Michel Sapin, și șeful economic al Comisiei Europene, Pierre Moscovici, au declarat că vor să poarte noi discuții cu Grecia chiar dacă Tsipras rămâne premier și mai ales dacă schimbă coaliția de guvernare.

Al treilea scenariu – Grecia votează NU.

Președintele Franței, Francois Hollande, premierul italian, Matteo Renzi, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat că un eventual vot NU ar reprezenta o ruptură de Europa și ar echivala cu dorința grecilor de a părăsi zona euro.

Cu toate acestea, Guvernul grec susține că liderii europeni „blufează” și că Ministrul de finanțe german Wolfgang Schauble le-ar fi spus creștin-democraților europeni, într-o întâlnire cu ușile închise, că un eventual vot NU la referendum nu ar însemna Grexitul.

Astfel, Financial Times scrie că existe posibilitatea ca creditorii să redeschidă discuțiile și dacă Grecia votează NU.

Cu toate acestea, sursa notează că e greu de crezut că eventualele discuții de după un NU ar putea fi mai fructoase decât cele din ultimele cinci luni, mai ales că premierul Alexis Tsipras va avea un argument în plus pentru a combate măsurile de austeritate.

Și în acest scenariu, UE pare împărțită: președintele Eurogroup susține că un NU la referendum pune la îndoială apartenența Greciei la zona euro, în timp ce francezii Sapin și Moscovici ar insista pentru o nouă rundă de discuții.

Totuși, cei mai mulți oficiali din zona euro consideră că, dacă Grecia votează NU, ar urma să părăsească zona euro. 

Ultimele sondaje: Mai puțin de un procent între DA și NU

Cu mai puțin de 24 de ore înaintea referendumului crucial pentru viitorul economic al Greciei, poporul elen este din ce în ce mai divizat. Puși să răspundă  dacă sunt sau nu de acord cu condițiile unui nou acord financiar cu Uniunea Europeană, grecii au părerile împărțite: mai puțin de un procent îi separă pe cei care ar spune „DA” de cei care ar spune „NU”.

În prag de referendum, premierul grec Alexis Tsipras militează constant pentru ca poporul elen să voteze „NU” la scrutinul de duminică. În timpul unui miting din piața Syntagma din Atena, prim-ministrul grec i-a îndemnat pe alegători să nu cedeze „șantajului” creditorilor internaționali, explicând că raportul FMI justifică poziția Atenei în favoarea restructurării datoriei suverane. „Referendumul de duminică nu este despre oportunitatea rămânerii Greciei în zona euro”, a declarat Tsipras într-un discurs televizat adresat națiunii, subliniind că dorește rămânerea țării în spațiul monedei unice. „Vă îndemn ca, la referendum, să spuneți «nu» ultimatumurilor, șantajului, diviziunilor și temerilor”, a declarat Tsipras.

Mai mult, el le-a promis alegătorilor că va ajunge la un acord cu creditorii în maximum 48 de ore după referendumul de duminică.

„Cu cât va fi mai mare proporția celor care resping măsurile creditorilor, cu atât mai bun va fi acordul. Dacă majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege”, a promis Tsipras.

Opțiunile alegătorilor greci s-au schimbat constant în săptămâna aceasta, mai ales după ce băncile s-au închis, iar banii lichizi au devenit o problemă. Acum, ultimele sondaje arată că este o diferență mai mică de un procent între cei care ar vota „DA” și cei care ar vota „NU”.

Un astfel de studiu, realizat de Alco, pe un eșantion de 1.400 de persoane, în perioada 1-3 iulie, arată faptul că există o diferență de 0.6 procente între votanți. Mai exact, 41.7% ar fi pentru un nou acord cu creditorii, în condiții austere, în timp ce 41.1% ar fi împotrivă.

Sursă: Wall Street Journal

Un alt sondaj de opinie, comandat de Bloomberg, arată aceeași situație strânsă: 43% ar vota „DA”, ar 42.5% ar vota „NU”. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.042 de persoane.

Un al treilea sondaj de opinie, publicat vineri, 3 iulie, de ziarul Ethnos, arată însă o diferență mai mare, de peste un procent. Potrivit acestuia, 44.8% dintre respondenți susțin că vor vota în favoarea reformelor propuse de Uniunea Europeană, în timp ce doar 43.4% s-ar pronunța împotrivă.

Un singur sondaj i-ar da câștigători pe cei care resping propunerile creditorilor. Este vorba despre un studiu, publicat miercuri, 1 iulie, realizat de ProRata, care arată faptul că doar 37% ar vota „DA”, în timp ce 46% ar spune „NU”.

Sursă: Wall Street Journal

Citește și