Prima pagină » Știri » Decizie fără precedent a Guvernului de la Atena. Ce este „PLANUL NEMESIS”, pregătit după votul la referendum

Decizie fără precedent a Guvernului de la Atena. Ce este „PLANUL NEMESIS”, pregătit după votul la referendum

Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele orașe, începând de duminică seară, dacă se vor înregistra violențe după sfârșitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate.

Potrivit publicației Sunday Times, planul secret – Nemesis – prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor orașe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situației economice.

Armata Greciei evită de mult timp să se implice în politică, astfel că mobilizarea militarilor pentru menținerea ordinii este o situație extrem de sensibilă într-o țară în care au avut loc, de-a lungul timpului, numeroase lovituri de stat militare.

În afară de militari, 2.000 de agenți de poliție au primit ordinul de a proteja sediile marilor bănci din Atena și Salonic, în contextul stării de nervozitate a cetățenilor, care au limite la extragerea banilor de la bancomate.

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate în societatea greacă indiferent de rezultatul referendumului pe tema situației economice.

„Această zi aparține în totalitate cetățenilor. Ei sunt chemați să voteze în conformitate cu propriile conștiințe și ghidați de cele mai bune interese ale națiunii, pentru viitorul țării și al poporului”, a declarat Prokopis Pavlopoulos. „Indiferent de rezultatul referendumului, avem obligația de a merge înainte, începând de mâine, într-o unitate absolută. Așa au făcut predecesorii noștri în momentele cruciale ale istoriei și aceasta este obligația noastră astăzi. Vom merge înainte împreună”, a insistat președintele țării.

Alegătorii greci sunt chemați la urne duminică pentru a decide că acceptă sau nu condițiile stabilite de creditorii internaționali.

Grecia se află, tehnic, în incapacitate de plăți, în contextul în care nu a putut plăti tranșa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți.

Referendumul programat în Grecia pe tema oportunității măsurilor de austeritate relevă diviziunile din cadrul societății elene, a comentat Sofia Papadopoulou, editorialistul site-ului de știri BalkanInsight, avertizând că există riscul revenirii la tensiuni de genul celor din perioada postbelică. „În contextul în care plebiscitul evidențiază diviziuni profunde în cadrul societății elene, unii se tem să nu se revină la conflictele sociale din perioada postbelică”, scrie Sofia Papadopoulou într-un material intitulat „Referendumul relevă diviziuni profunde între cetățenii greci”.

Duminică, grecii sunt chemați la urne pentru a decide dacă să accepte sau nu condițiile propuse de Grupul Bruxelles, format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Citește și