Un summit extraordinar al liderilor din zona euro tocmai s-a încheiat, dar fără găsirea unei soluții. Un nou summit, de această dată cu participarea liderilor statelor membre UE, va avea loc duminică, a confirmat Renzi, potrivit Le Figaro.
Liderul de la Casa Albă Barack Obama și candidata la alegerile prezidențiale american Hillary Clinton au îndemnat statele membre UE să rezolve cât mai repede criza datoriei grecești.
La finalul summitului care a avut loc marți seara la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel nu a exclus posibilitatea acordării unui al treilea plan de salvare pentru Grecia, așa cum solicită liderii greci.
Anterior, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a cerut Guvrenului de la Atena condus de socialistul Alexis Tsipras să trimită, până miercuri dimineață, un plan pentru accesarea de fonduri de urgență din partea Uniunii Europene.
„Guvernul de la Atena trebuie să manifeste voința de a depăși criza accentuată de organizarea referendumului” de duminică, a spus la rândul său ministrul de Finanțe al Finlandei, Alexander Stubb.
Cetățenii greci au votat duminică în proporție de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali, 38,99% pronunțându-se în favoarea acestora.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar șansele unei intervenții europene sunt minime.