Conform reprezentanților Centrului pentru Studii de Justiție și Securitate, o analiză realizată de Europol arată că internetul devine un mediu intens utilizat pentru comerțul ilegal cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzacțiilor, existând pericolul ca și România să devină o piață pentru armele de contrabandă.
Traficanții de arme folosesc sisteme menite să le protejeze identitatea reală, precum The Onion Router, și sisteme de plată bazate pe monedele virtuale Bitcoin, C-Gold, Pecunix.
Potrivit raportului ONU, anual în Europa sunt comise cu arme de foc aproximativ 5.000 de crime, adică în jur de 20 la sută din numărul total al omorurilor.
Potrivit unor oficiali ai IGPR, majoritatea armelor deținute în mod ilegal și confiscate pe teritoriul României nu sunt arme letale, ci pistoale de autoapărare cu gaz lacrimogen, achiziționate din Bulgaria, țară în care acestea sunt comercializate „la liber”, în condițiile în care pentru deținerea lor nu este necesar permisul de port armă, așa cum cere legislația românească.