Fostul vicepreședinte BRD Sorin Popa, la DIICOT în dosarul privind acordarea ilegală de credite

Fostul vicepreședinte BRD Sorin Popa, la DIICOT în dosarul privind acordarea ilegală de credite
Publicat: 09/07/2015, 09:14

Sorin Popa a ajuns la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în jurul orei 08.45, însoțit de avocat, și la intrare a declarat că este nevinovat.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Popa a fost citat să se prezinte în dosarul privind acordarea ilegală de credite de către BRD.

Sorin Popa a fost citat la DIICOT și în 19 mai, când s-au prezentat mai multe persoane pentru a li de aduce la cunoștință că sunt urmărite penal în această cauză, însă atunci au fost avocații acestuia, care le-au spus procurorilor că fostul vicepreședinte BRD este în Franța și că nu a putut veni.

Directorul BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, spunea atunci că sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostința anchetatorilor acum trei ani, el declarându-se totuși suprins de cercetarea în acest dosar a doi directori adjuncți în funcție.

„Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostința organelor de cercetare acum aproape trei ani și care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD și Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. Sunt totuși foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcție, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere și în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privința evoluției dosarului în ceea ce îi privește. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparență cu autoritățile pentru finalizarea acestui dosar”, arată, într-un comunicat de presă, Philippe Lhotte.

DIICOT a anunțat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru și Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal și complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Ștefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac și Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală și în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lișu și S.N.E, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu și Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și complicitate la spălare de bani.

În comunicatul DIICOT se mai arăta că în cazul lui Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani, iar în cazul Minolei-Alexandra Șerban și Dumitru Diaconescu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, în timp ce Dorin Cornal Drulă este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârșitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – Groupe Société Générale a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de Banca Națională a României, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – Groupe Société Générale. Membrii grupului infracțional organizat au acționat în mod concertat, în baza unei rezoluții infracționale unice, aceea de a obține importante beneficii financiare, potrivit contribuției infracționale pe palierele execuționale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracționale organizate, fiecare membru a desfășurat activități specifice interesului, poziției, pregătirii și profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfășurare pe termen lung”, menționează DIICOT în comunicatul transmis marți.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD – Groupe Société Générale, „au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreați de bancă”.

„Pentru desfășurarea în condiții optime a activității infracționale, suspecții și-au asigurat sprijinul celorlalți membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – Groupe Société Générale, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agențiile Europa și Primăverii, care funcționează în interiorul Sucursalei Dorobanți a BRD- Grup Dorobanți. În același scop, suspecții i-au atras în activitatea infracțională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenția Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac și Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanți”, au mai arătat procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracțional, Remus Truică, a fost și principalul beneficiar al activității infracționale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – Groupe Société Générale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obținând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, „conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei și apoi folosite de aceștia pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile”.

„Pentru punerea în executare a activităților infracționale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracțional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat și înființarea a cinci societăți comerciale reprezentate și administrate de către Cristian Aparaschivei și Ilie Coconete și S.N.E, care, de asemenea, au obținut în mod fraudulos credite de la BRD – Groupe Société Générale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină