Potrivit avocatului Mara Alexandra Ioniță, cei doi soți au încheiat în anul 2007 un contract de credit cu ipotecă imobiliară cu Piraeus Bank, suma împrumutată fiind de 40.000 de franci elvețieni.
Pe parcursul derulării contractului, rata achitată de cei doi soți a ajuns să fie dublă față de cea stabilită inițial în contract, pe fondul modificării dobânzilor, dar mai ales a creșterii cursului franc elvețian-leu.
În aceste condiții, soții au decis să dea banca în judecată, iar în această săptămână instanța a dispus ca ratele să fie plătite la un curs egal cu cel de la momentul semnării contractului.
În plus, potrivit avocatei Mara Alexandra Ioniță, judecătorii au decis ca banca să restituie celor doi clienți suma de bani achitată suplimentar pe parcursul derulării contractului, în urma creșterii cursului franc elvețian-leu.
Practic, instanța a dispus ca pe toată durata derulării contractului, ratele să fie achitate la un curs de 2,27 lei pentru un franc elvețian și restituirea către cei doi soți a sumei de 24.984 lei, ce reprezintă diferența de curs.
„Este o veste extraordinară. Este prima hotărâre dată la Iași prin care instanța stabilizează cursul CHF-leu la un curs egal cu cel existent la momentul încheierii contractului de credit. Sunt bucuroasă că există speranță pentru persoanele care au credite în această monedă, în condițiile în care plata ratelor a devenit extrem de împovărătoare”, a arătat avocatul Mara Alexandra Ioniță.
Recent, Tribunalul București a decis ca o femeie să își plătească creditul în franci elvețieni la cursul de schimb de la momentul semnării contractului, respectiv 1,8894 lei/CHF, decizia nefiind definitivă.