O româncă l-a întâlnit pe Alexis Tsipras în varianta grecească a stațiunii Vama Veche și are o explicație simplă pentru popularitatea de care se bucură în țara sa

Publicat: 12/07/2015, 09:33
Actualizat: 21/03/2019, 11:05

Anda Țigănuș a plecat România pentru a-și întemeia o familie. Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, românca a ales Grecia. Decizia a fost grea deoarece nu știa dacă în Creta, unde s-a stabilit, e nevoie de arhitecți. Acum, femeia lucrează atât pentru greci cât și pentru români, având un birou și la București. Anual, ea pleacă în cel puțin două concedii, iarna la schi în Austria, iar vara în Gavdos. Aici l-a cunoscut pe actualul premier, Alexis Tsipras, care i-a lăsat o impresie foarte bună.

„Vorbea cu toată lumea. Nu avea gardă de corp. E un om tânăr, foarte ambițios și, cel mai important, nu e corupt. Ultimele două generații de politicieni, dacă nu mai multe, au fost extrem de corupte. N-au avut niciun scrupul. Europa nu îl vrea pe Tsipras pentru că și-a permis o furnică să spună NU”, a declarat Țigănuș pentru gândul.

Gavdos este o destinație mai neobișnuită, similară cu Vama Veche, „mai de hipioți”, ne-a povestit arhitecta. Insula are doar 40 de locuitori și este foarte liniștită. În jur de 3.500 de persoane aleg să-și petreacă vacanța acolo, mulți dintre ei alegând să stea la cort. Țigănuș își rezervă vacanța din ianuarie ca să fie sigură că prinde un loc.

Arhitecta a plecat în Cipru după ce l-a cunoscut pe soțul său, fost pilot care acum lucrează în armată. Este nemulțumită de lucrurile care s-au întâmplat în Grecia în ultimii ani. Taxele au crescut, iar salariul soțului său s-a înjumătățit, ajungând la 1.400 de euro pe lună.

Țigănuș spune, însă, că nu este dezamăgită de prestația premierului Tsipras, dar și că votul de la referendumul de duminică a fost mai mult simbolic, în sensul că nimeni nu aștepta ca acordul dintre Grecia și liderii europeni să fie încheiat fără noi măsuri de austeritate. „Nu te iartă nimeni de datorii. Dar e ca în bancul ăla: cine e de vină? Tu că mergi la bordel sau domnișoarele că există?”, a glumit femeia.

Alexis Tsipras, cel mai tânăr premier al Greciei din ultimii 150 de ani

Alexis Tsipras a parcurs un drum lung de la anii tinereții sale comuniste, chiar dacă a păstrat un dispreț față de cravate și o admirație față de Che Guevara, potrivit Mediafax.

La vârsta de 40 de ani el a devenit cel mai tânăr premier grec din ultimii 150 de ani și purtătorul speranței stângii europene antiliberale. El nu provine dintr-o dinastie politică, spre deosebire de multe alte personalități politice elene, dar a deprins devreme gustul activismului.

Grecia l-a descoperit în postura de reprezentant al unei mișcări a liceenilor, pe un platou de televiziune, în 1990, pe când avea doar 17 ani și spunea: „Vrem să avem dreptul să alegem când mergem la cursuri”.

El și-a păstrat înfățișarea juvenilă, admirația pentru Che Guevara l-a determinat să-i dea unuia dintre fii săi numele Orfeu-Ernesto, dar a renunțat la bretonul pieptănat în sus pe care l-a purtat mult timp după ce și-a terminat studiile la Școala Politehnică din Atena, unde a obținut diploma în inginerie civilă.

Centrul tradițional al contestării studențești, această școală a fost scena unei reprimări sângeroase din partea Dictaturii Coloneilor (1967-1974). Tsipras s-a născut la Atena, în iulie 1974, la câteva zile după căderea Juntei.

Personalitate internațională

După angajamentul inițial în rândul Tineretului Comunist Grec (KNE), se alătură Synaspismos, un mic partid eurocomunist și altermondialist.

La vârsta de 33 de ani este ales președinte al acestei formațiuni, care devine în același an – 2008 – o coaliție de mai multe organizații și partide de stânga, sub numele de Syriza.

Botezul său de foc politic are loc câteva luni mai târziu, în timpul revoltelor urbane fără precedent declanșate de asasinarea unui adolescent de către un polițist, la Atena, reflectând neliniștile tineretului elen.

După ce este acuzată că a susținut această mișcare, Syriza obține 4,6% din voturile exprimate în alegerile parlamentare din 2009.

„Eram singura forță care apăra dreptul la revoltă al tinerilor și am plătit prețul”, va recunoaște Tsipras.

Izbucnirea crizei datoriei, în 2010, și anii de marasm economic care o însoțesc aduc o nouă audiență stângii radicale și liderului ei, care denunță „criza umanitară” creată de măsurile de austeritate drastice impuse de către creditorii țării – UE și FMI.

În trei ani, scorul electoral al Syrizei crește de cinci ori. Formațiunea ocupă poziția a doua în alegerile legislative din 2012, după Noua Democrașie a lui Antonis Samaras (dreapta), și se clasează pe primul loc în alegerile europeană din primăvara lui 2014.

De la acest scrutin, în care a fost capul de listă al stângii europene, Tsipras își rafinează imaginea internațională: încurajat de progresele la engleză, își multiplică vizitele în străinătate, la șeful Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, la ministrul german al Finanțelor Wolfgang Schaeuble, apărătorul disciplinei bugetare, pe care-l reneagă, dar și la Papa Francisc.

Alexis Tsipras și-a îndulcit discursul, dar pare recalcitrant în privința unui compromis cel puțin asupra unui punct. „Dacă nu m-ați văzut purtând niciodată cravată până acum, sunt puține șanse ca acest lucru să se mai întâmple”, a spus el recent. Sau se va întâmpla „atunci când vom obține o reducere a datoriei”, a adăugat el zâmbind în fața jurnaliștilor.

Premierul grec este discret în ceea ce privește viața sa privată. El trăiește în concubinaj, într-o țară cu moravuri conservatoare și are doi copii.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!