Angajații RAAN anunță proteste, de luni. Ei sunt nemulțumiți că Guvernul nu le-a dat bani pentru a funcționa până la închiderea controlată

Angajații RAAN anunță proteste, de luni. Ei sunt nemulțumiți că Guvernul nu le-a dat bani pentru a funcționa până la închiderea controlată
Publicat: 11/07/2015, 13:08
Actualizat: 28/08/2017, 06:28

Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe, luni, acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Potrivit sursei citate, salariații nu au primit lichidarea pentru luna mai, banii de salarii fiind folosiți pentru cumpărarea de materie primă în vederea funcționării companiei până la sfârșitul lunii iulie.

„Începând cu data de 13 iulie 2015, salariații din Regia Autonomă pentru Activități Nucleare declanșează acțiunile de protest pe timp nelimitat, împotriva Guvernului, Guvern care a dat dovadă de incompetență și dezinteres față de situația dramatică în care se află acest agent economic și salariații săi. La acțiunile de protest vor participa toate sindicatele din RAAN, dar și sindicatul de la Mina Husnicioara, toate afiliate Federației Energetica, federație membră a Blocului Național Sindical. Acțiunile de protest vor fi coordonate și conduse de Dumitru Costin și Ion Pisc”, a declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

El a menționat că sindicatele salariaților de la RAAN și Mina Huniscioara au obținut aprobările necesare pentru proteste în perioada 13-17 iulie.

Conform programului stabilit de sindicate, luni, în jurul orei 7.00, când schimbul III ar trebui să iasă din tură de pe platformele Romag Prod și Romag Termo, nu va ieși, salariații rămânând la lucru timp de patru ore, conform responsabilităților pe care le au în contractul de muncă. Schimbul I nu va intra la program, ci va rămâne în fața unităților, la protestul organizat de sindicate. Același lucru ar urma să se întâmple pe parcursul întregii săptămâni.

În cursul zilei de marți, angajații vor pleca într-un marș de protest de la platformele Romag Prod și Romag Termo până la Prefectura Mehedinți.

„Marți avem acțiune de protest în marș de la unitățile RAAN până la Prefectură. De la ora 8.00 plecăm și la ora 10.00 preconizăm să ajungem la Prefectură, iar între orele 10.00 și 12.00 preconizăm să avem un miting de protest și sperăm să ne onoreze cu prezența membrii Guvernului împlicați în rezolvarea problemei RAAN. Indiferent care va fi această rezolvare, ea trebuie să aibă în centrul ei salariații”, a spus Alexandru Tănase.

Potrivit liderului de sindicat, se iau în calcul și alte forme de protest, mergându-se până la greva foamei, în condițiile în care Guvernul nu va rezolva revendicările.

„Situația este dramatică. Populația poate nu își dă seama acum prin ce trecem, dar repercusiunile se vor vedea la toamnă. Pe ei (membrii Guvernului – n.r.) nu îi interesează locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin, ei au grijă de parlamentari, de demnitari. Am participat la toate discuțiile care au avut loc la București. Au zis în luna mai că ne dau 50 de milioane – să aveți pentru parcurgerea memorandumului până la 31 august, dar nu avem disponibilitate financiară să vi-i dăm pe toți odată, vă dăm 25 de milioane în mai și 25 de milioane în iunie. Suntem în iulie deja și, ca să nu riscăm o oprire în avarie, care înseamnă faliment și pierderea plăților din contract și a veniturilor de completare, salariații au înghițit în sec și banii lor din lichidări s-au dus pe cărbune ca să mai avem de funcționat până spre finalul lunii iulie”, a explicat liderul Sindicatului Romag Termo.

La protestul de marți sunt așteptați să participe și cei 700 de mineri de la Mina Husnicioara, a căror activitate depinde în proporție de 90% de funcționarea RAAN, către care livrează cărbunele extras.

Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță. O închidere necontrolată ar însemna o oprire a instalațiilor în avarie, care ar reprezenta un pericol și pentru lucrătorii din zonă și pentru mediu. Instalațiile vehiculează hidrogen sulfurat, care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajații ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă și căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârșitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorității salariaților, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvență în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenței, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanșării procedurii de insolvență se aflau peste 300 societăți comerciale, dar și instituții publice și administrații locale și bănci care au avut relații contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvență RAAN avea aproape 2.700 de angajați, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Dan Andronic despre secretele victoriei lui Călin Georgescu. Avertismentul SRI despre TikTok
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Capitolul negru din viața lui Alec Baldwin! Ce decizie neașteptată a luat în legătură cu...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?