„Acum, bunul simț trebuie să prevaleze și să se ajungă la un acord. Italia nu vrea ca Grecia să iasă din zona euro, iar Germaniei îi spun: Ajunge!”, a declarat Renzi, citat de Il Messaggero.
„Acum că Tsipras a făcut propuneri în conformitate cu cerințele europene, trebuie neapărat să semnăm un acord. Să umilești un partener european după ce Grecia a renunțat la aproape tot, este de neconceput”, a adăugat premierul italian.
Ministrul german al Finanțelor a transmis reprezentanților țărilor sceptice în ceea ce privește planul de reformă a lui Alexis Tsipras, în care se arată că măsurile anunțate de prim-ministrul grec – reformarea pieței muncii, a sectorului public, a sistemului bancar și privatizările – nu pot constitui baza pentru un nou program de salvare a Greciei, și că este nevoie de o soluție sustenabilă. Documentul îl puteți citi AICI.
Alături de Italia este și Franța, care susține găsirea unei soluții pentru Grecia în interiorul uniunii monetare.
La polul opus se află Germania și alte 10 care sunt sceptice în ceea ce privește sustenabilitatea măsurilor propuse de Tsipras. Printre aceastea se numără și Finlanda, al cărei ministru de Finanțe, Alexander Stubb, a fost somat sâmbătă de către Parlamentul țării sale să negocieze o ieșire a Greciei din zona euro.
Summitul de urgență al celor 28 de șefi de stat și de guverne din UE de duminică a fost anulat, pentru ca negocierile „foarte dificile” în vederea ajungerii la un acord asupra unui al treilea plan de salvare a Greciei de la faliment să continue, a anunțat Donald Tusk.
Acesta a declarat că reuniunea liderilor din cadrul Eurogrupului va avea loc, așa cum s-a programat, duminică, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României) și că va „dura până încheiem un acord cu Grecia”.
Miniștrii Finanțelor din zona euro nu au reușit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, și urmau să se întâlnească din nou duminică, la ora locală 11:00 (12:00, ora României).