Tinerii români prin ochii unui profesor de la Harvard: „Observ o nouă generație care nu doar că vrea o schimbare, dar are și ambiția și resursele necesare pentru a o face”

Publicat: 13/07/2015, 18:49

„Observ în ultimii ani, în România, o nouă generație de tineri care nu doar că vor să aducă o schimbare pozitivă în țara lor, dar au și ambiția și resursele necesare pentru a o face”, crede profesorul Steve Jarding.

Începând cu 2013, a intrat anual în contact cu aproximativ 120 de tineri care urmează cele trei programe oferite în cadrul școlii de vară (Aspire Academy, Aspire High School și Aspire Professional). Aproximativ 75% dintre ei sunt români, iar jumătate studiază în străinătate. Și tuturor le spune același lucru: „Totul începe cu educația”.

„Cea mai importantă lecție pe care o învață cei care vin la aceste cursuri e că nimic nu e imposibil dacă muncești cu adevărat. Iar faptul că noi le aducem oameni de o așa valoare, care au ajuns la cel mai înalt nivel al carierei lor, și acești oameni le împărtășesc experiențele lor, îi ajută să plece de aici foarte motivați, plini de energie și cu o dorință imensă de a schimba ceva în comunitatea lor”, crede Dan Oros, co-Presedinte Aspire Academy.

Asta pentru că Steve Jarding nu este singurul profesor de top care ține cursuri la această școală de vară. Anul acesta, la Poiana Brașov au fost prezenți și Luciana Herman (Stanford), Andreea Gorbatai (Berkeley), Matt Lee (INSEAD Singapore), iar în rândul speakerilor care au venit să le împărtășească cursanților experiența lor s-au aflat și co-fondatorii 7Cards – Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, Dan Pascariu – șeful consiliului de supraveghere al UniCredit Țiriac, Bogdan Iordache – fondator How To Web, Anca Harasim – director executiv Camera de Comerț Americană din România, Andreea Roșca – jurnalist de business, autoarea unei cărți despre antreprenorii români, Don Lothrop – un milionar american care s-a stabilit în România și a înființat organizația Romanian One, Tim Schigel – antreprenor și investitor american, sau Diego Prada – președinte Ana IMEP.

Tinerii care se înscriu la școala de vară organizată de Aspire Academy urmează cursuri de leadership, public speaking, dezolvare personală și antreprenoriat. Pe lângă acestea, au ocazia să se întâlnească cu nume importante din business sau antreprenori de succes din experiența cărora pot învăța.

La ediția din acest an, cea mai mare surpriză le-a făcut-o Don Lothrop, un milionar american care la 40 de ani a decis să se retragă din activitate și să facă ceva care să conteze cu adevărat. Le-a vorbit atât de frumos despre România, încât cei prezenți au rămas impresionați de faptul că un american îi poate face să se simtă mândri că sunt români.

„Venind în fața elevilor a început să vorbească despre România cu o pasiune atât de mare, încât aceștia au fost foarte surprinși că un american are o așa mare pasiune pentru țara noastră și crede atât de mult în România și în capacitatea tinerilor de a schimba în bine țara. A fost un moment destul de emoționat și mulți au spus că în acel moment s-au simțit mândri că sunt români”, povestește Dan Oros.

Selecția la Aspire Academy, destul de riguroasă

Anual, organizatorii școlii de vară primesc câteva sute de cereri de înscriere, dar recrutează doar aproximativ 30% dintre cei care aplică.

„Targetul nostru este de 40-50 de cursanți pentru Aspire Academy, Aspire High School și 20-30 pentru Aspire Professional – program adresat celor care au 3-5 ani de experiență în muncă. Înscrierea constă în încărcarea unui CV și a unui eseu despre ei într-o aplicație. Așa ce face prima selecție. Apoi urmează un interviu. Este un proces destul de riguros. Noi ne adresăm persoanelor care au anumite rezultate academice și profesionale”, a explicat Oros.

Taxa de participare este 240 de euro pentru programele Aspire High și School Aspire Professional, și de 290 de euro pentru AspireAcademy.

Ce este Aspire

Aspire este singurul program din România cu participare internațională, care utilizează o curriculă alcătuită pe modelul celei de la Universitatea Harvard.

Aplicațiile sunt deschise tuturor tinerilor care pot demonstra abilități de leadership, dorința de autodepășire, orientare către dezvoltarea comunităților din care fac parte, dar și sensibilitate interculturală. La finalizarea programului, tinerii devin membri ai comunității Aspire, unde au parte de mentorat continuu în proiectele pe care le desfășoară, precum și de o serie de oportunități profesionale.

Mai multe informații despre programe și criteriile de eligibilitate sunt disponibile pe www.aspireacademy.ro.

Proiectul Aspire a luat naștere în anul 2011, când un grup de studenți români, absolvenți ai unor universități de top din SUA și Europa, au decis să ofere oportunitatea tinerilor români să experimenteze tipul de educație de care și ei avuseseră parte.

Dintr-o școală de vară, Aspire a evoluat într-o comunitate internațională formată din peste 270 de tineri. În prezent, absolvenții Aspire studiază și muncesc în peste 20 de țări.

Misiunea Aspire este de a dezvolta o comunitate de lideri etici, de succes și influenți, într-o varietate de domenii și cu specializări diferite, în Estul Europei.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?