Clienții-beneficiari au prestat, în cursul săptămânii trecute, muncă în folosul comunității, au săpat, plivit, greblat, au curățat solarul de buruieni și au plecat acasă cu alimente sau produse igienico-sanitare aflate în magazinul SocialXChange, informează Primăria Sectorului 6 într-un comunicat de presă.
Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul SocialXChange simplifică procedura de donație a unor bunuri, dar și condiționează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității.
Proiectul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a nevoii de a stimula atât actele de caritate, cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social, precum și din dorința promovării unor principii, precum respectul față de donator, protejarea demnității beneficiarului și echitatea socială.
Oamenii din comunitate care vin la SocialXChange, după ce calcă/spală rufe, geamuri, mătură, sortează donații, aranjează marfa pe rafturi, verificând termenele de valabilitate, prestează diferite activități de grădinărit în locațiile DGASPC Sector 6, acumulează puncte, iar, în schimbul lor, pleacă acasă cu alimente, produse igienico-sanitare, rechizite, jucării etc.
Magazinul SocialXChange primește donații de la persoane fizice sau juridice interesate și le redistribuie celor care au nevoie de ele. Atât donația, cât și munca se transformă în puncte (nu bani), iar cei care acumulează puncte, au acces la produsele existente în incinta magazinului SocialXChange sau la serviciile pe care le putem oferi prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (salinoterapie, animație, cursuri pentru copii de șah, informatică, dansuri etc).
Dificultățile financiare pot fi depășite, iar membrii comunității Sectorului 6 au dovedit că nu au nevoie de mila nimănui. Proiectul SocialXChange demonstrează că oricine poate lupta împotriva marginalizării și excluziunii sociale.
Obiectivele proiectului urmăresc atât ameliorarea condițiilor de viață, reabilitarea persoanei asistată social în vederea minimizării necesității accesării de servicii sociale care presupun cheltuieli bugetare pe termen lung, precum și implicarea tuturor membrilor comunității în combaterea marginalizarii sociale și a salvării resurselor comunității.