Theil era comentatorul postului de radio central al Reichului, iar pe 21 iulie, la o zi după tentativa de asasinat, a plecat în grabă din Berlin, mai întâi la Viena, apoi la București.
În țară, Theil a povestit că ar fi fost implicat în conjurația contra lui Hitler și, din această cauză, a fost nevoit să plece din Germania.
”În cartierul general (Wolfschanze) al lui Hitler, pe data de 20 iulie 1944, la ora 12:42, a explodat o bombă. Patru oameni au murit, ceilalá¹i care se aflau în încăpere, între care și Hitler, au fost ușor răniá¹i. Bomba a fost plasată acolo de către Claus Schenk Graf von Stauffenberg. Atentatul contra Führer-ului fusese organizat de către un gup de ofiá¹eri nemulá¹umiá¹i de politica lui Hitler. Așa numita „Acá¹iune Walküre” care trebuia declanșată după lovitura de stat nu a mai avut loc. În primele zile după atentatul eșuat au fost arestate circa 200 de persoane participante la conjuraá¹ie. Mulá¹i dintre cei arestaá¹i au fost condamnaá¹i la moarte și executaá¹i, alá¹ii s-au sinucis sau au fost obligaá¹i să-și pună capăt zilelor”, scrie RFI.
”Dr. Fritz Theil a fost unul dintre cei mai apropiaá¹i colaboratori ai lui Goebbels (n.r. ministrul nazist al propagandei). Probabil nu a fost niciodată un nazist, ci un oportunist care își orientează velele după vînt. A participat la puciul din 20 iulie și a evadat în România cu avionul în aceeași zi (n.r. o zi după)”, se arată într-o serie de documente CIA declasificate, informațiile provenind de la Theil însuși, care a contactat autoritățile americane de la București.
”Încercînd să acumuleze capital politic și să scape de conseciná¹e juridice pentru activitatea sa publicistică în perioada nazistă, între anii 1944 și 1948, Fritz Theil răspîndește insistent povestea cu puciul, însă fără să producă vreo dovadă clară pentru implicarea sa în conspiraá¹ia de la 20 iulie 1944 (…) Securitatea nu prea știa ce să creadă despre povestea cu puciul și a încercat să lămurească problema cu ajutorul unor informatori și prin anchetarea repetată a lui Fritz Theil, care, în 1955, era încarcerat la Făgăraș (n.r. Theil a fost inițial arestat după înlăturarea lui Antonescu, pe 23 august 1944, iar apoi în 1948, după înlăturarea monarhiei și instaurarea comunismului)”, scrie RFI.
Până la urmă, Theil a fost eliberat în 1955, a emigrat în Republica Federală Germania și a murit în 1961.
”Cea mai plauzibilă ipoteză care se desprinde din toată această poveste încîlcită este că Fritz Theil care, într-adevăr a cunoscut personal pe cîá¹iva conspiratori, probabil a fugit doar de teamă ca nu cumva să fie acuzat de colaborare. În toate lucrările despre puciul contra lui Hitler nu este mená¹ionată implicarea lui Theil. Doar într-un necrolog publicat în ziarul refugiaá¹ilor sași din Germania (Siebenbürgische Zeitung din 15 septembrie 1961) este mená¹ionată legenda cu puciul”, conchide RFI.